nieuws

Reactie op pleidooi burgemeester van Kampen: avondklok voor asielzoekers kan niet

Bort Koelewijn (burgemeester Kampen)
Bort Koelewijn (burgemeester Kampen)
Een burgemeester kan grote groepen asielzoekers niet verplichten 's nachts binnen te blijven. Dat zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit in Groningen in reactie op het pleidooi voor een avondklok van burgemeester Bort Koelewijn van Kampen.
Koelewijn pleitte voor een avondklok nadat deze week een bewoner van het asielzoekerscentrum in Dronten terecht stond voor de verkrachting van een zeventienjarig meisje uit Kampen. Het meisje werd 's nachts in Kampen in de buurt van een discotheek verkracht. 

Niet verplichten

Brouwer zegt in Trouw dat een aantal burgemeesters te emotioneel reageert op de overlast van asielzoekers en kiest voor maatregelen die niet zijn toegestaan. Zo kunnen burgemeesters grote groepen asielzoekers niet verplichten ‘s nachts binnen te blijven.
"Dat komt neer op wederrechtelijke vrijheidsberoving", zegt Brouwer, niet alleen hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar ook directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid.

Geen enkele juridische grond

Brouwer zegt tegen de krant dat er voor het instellen van een avondklok geen enkele juridische grond is. "Je moet dan hardmaken dat alle asielzoekers crimineel zijn, en dat een oorlogstrauma altijd leidt tot verkrachtingen. Dat is onmogelijk." Alleen asielzoekers die aantoonbaar voor overlast zorgen, kunnen een gebiedsverbod krijgen van gemeenten.
Brouwer denkt wel dat de burgemeester bij het azc kan aandringen op nieuwe huisregels. "Dat kan, als particuliere instelling, mensen die er komen wonen verplichtingen opleggen. "Het zal niet eenvoudig zijn die regels te handhaven, stelt de hoogleraar. "Als mensen te laat binnenkomen, moet je dan de deur sluiten? Zo vergroot je de overlast alleen maar."
Het idee van Koelewijn stuit op veel verzet. Vanuit de raad in Kampen werden al vraagtekens gezet bij het voorstel van de burgemeester en ook de burgemeester van Dronten, Aat de Jonge, vindt het een slecht idee. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.