nieuws

Werknemers Jumbo zijn boos en beraden zich op nieuwe acties

De werknemers van de distributiecentra van Jumbo, onder meer van die in Raalte, komen vanmiddag in Utrecht bijeen om zich te beraden op nieuwe acties. Werkgever Jumbo maakte vanochtend bekend dat het geen cao wil afspreken met de vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen. In plaats daarvan wil het supermarktconcern een arbeidsvoorwaardenregeling met de ondernemingsraad (OR) afspreken.
Debbie van Leiden, bestuurder FNV Handel zegt daarover: "Het is overduidelijk dat ook dit dictaat van Jumbo-voorman Frits van Eerd komt. Hij duldt geen tegenspraak, niet van zijn werknemers en al zeker niet van de bonden. Ook nu weer bepaalt hij eenzijdig dat afspraken over arbeidsvoorwaarden met de OR worden gemaakt."

Geen respect voor werknemers

De bonden zijn niet van plan om dit gedrag te accepteren: "Met dit dictaat toont hij totaal geen respect voor de standpunten en belangen van de werknemers in de distributiecentra", aldus Van Leiden. "Hij zet daarmee niet ons als bonden maar zijn eigen werknemers buitenspel."
Volgens de FNV zijn de leden die al op diverse plekken actie hebben gevoerd, onder meer in Raalte, woedend. "Vanmiddag zullen we in Utrecht met de leden bespreken hoe we hierop gaan reageren, we laten het er zeker niet bij zitten", zegt Van Leiden.
"De werknemers willen een goede cao met daarin afspraken over het terugdringen van werkdruk door tijdelijke krachten vaste banen te geven. Dat is waar we voor strijden, en die strijd zetten we voort."

Jumbo zet klok eeuw terug

Ook bestuurder Pien Zijlstra van CNV Vakmensen is woedend. "Jumbo zet hiermee de klok ineens een eeuw terug. Alle macht bij de directeur en schijnkracht bij de OR. Die mag vinden wat ze wil en als het niet bevalt is dáár het gat van de deur. Ongehoord wat Jumbo hier doet."
De bonden willende de werknemers van de distributiecentra vanmiddag duidelijk maken dat aanspraak op vast werk, minder werkdruk en meer loon reële aanspraken zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.