nieuws

Win kaarten voor de muzikale planetentocht van Vincent Icke en Orkest van het Oosten

The Planets met Vincent Icke
The Planets met Vincent Icke
Wetenschap op een laagdrempelige manier in combinatie met een prachtig muziekstuk. Astrofysicus en kunstenaar Vincent Icke, bekend van o.a. De Wereld Draait Door, en het Orkest van het Oosten gidsen je met veel passie in woord, beeld en muziek door de prachtige wereld van ons zonnestelsel.Â
Ga mee op reis langs de planeten uit het heelal. Ickes ‘microcolleges’ worden geflankeerd door muziek van The Planets. Klassieke muziek, afgewisseld met indrukwekkende beelden van hemellichamen zoals je die nog nooit hebt gezien. Unieke muzikale en astronomische vergezichten. 
Deze winactie is afgelopen.

The Planets

Niet gehinderd door enige astronomische kennis componeerde Gustav Holst tussen 1913 en 1916 zeven portretten van de planeten in ons heelal. Zeven? Ja, de Aarde liet hij buiten beschouwing en Pluto was destijds nog niet ontdekt. Elk deel is een kort toongedicht gebaseerd op het door Holst veronderstelde karakter van de planeet en de invloed ervan op de mens; ‘Venus, the bringer of peace’,  ‘Uranus, the Magician’ en de bekendste ‘Mars, the bringer of war’. In hoeverre zat Holst op het juiste spoor? Heeft hij de karakters op realistische wijze weten te treffen? Wat weten we tegenwoordig eigenlijk van de planeten?.

Vincent Icke

Professor dr. Vincent Icke, hoogleraar Theoretische Astrofysica aan Universiteit Leiden, bijzonder hoogleraar Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam en een regelmatige gast bij o.a. De Wereld Draait Door, geeft tussen de muziekdelen door antwoord op deze vragen. Wetenschappelijke wetenswaardigheden over de kosmos worden gecombineerd met de muzikale visie van componist Holst. Voorafgaand aan elk van de zeven Holst-planeten laat het orkest eerst het bijbehorende centrale thema horen, waarna Vincent Icke de genoemde planeet te voorschijn tovert. Ten slotte onthult hij dat planeet Aarde bestaat dankzij een echte kosmische harmonie.

The Planets - De ware harmonie der sferen

Vincent Icke & Orkest van het Oosten i.s.m. Het Gelders Orkest
woensdag 10 mei, 20.00 uur, Muziekcentrum Enschede
Meer informatie vind je op de website van het Orkest van het Oosten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.