nieuws

Burgemeester Dronten geeft extra uitleg over tweet avondklok azc

Politie onderzoek zedenzaak Kampen
Politie onderzoek zedenzaak Kampen
"Met het instellen van een avondklok straf je alle bewoners van het azc in Dronten voor het gedrag van één verdachte, dat kan niet", schrijft burgemeester Aat de Jonge van Dronten in een schriftelijke reactie. Hij schrijft dit naar aanleiding van zijn tweet waarin hij de opmerking van burgemeester Bort Koelewijn van Kampen over het instellen van een avondklok voor het azc in Dronten 'verwerpelijk' heeft genoemd.
De burgemeester van Kampen opperde het instellen van een avondklok naar aanleiding van de brute verkrachting van een 17-jarige inwoonster van Kampen door één van de bewoners van het azc in Dronten. De zaak kwam vorige week voor de rechter. De asielzoeker heeft een bekentenis afgelegd en gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt, 11 jaar de cel in.
Voor de rechtbank in Zwolle stelde het OM dat de man schuldig is aan poging tot doodslag, meervoudige verkrachting en diefstal met geweld.

Bewoners azc niet over één kam scheren

Hoewel de emoties in deze zaak begrijpelijk zijn vindt burgemeester De Jonge van Dronten de opmerkingen van zijn collega in Kampen ongepast. Hij schrijft daarover; "ik vind dat je de bewoners van het azc niet over één kam kunt scheren. Mensen zoals jij en ik beperken in hun vrijheid door een avondklok in te stellen past niet in een samenleving waarin wij leven."
"Maar dat geldt zeker ook voor hetgeen er gebeurd is met het slachtoffer. Het is voor het meisje al verdrietig genoeg en hoe meer aandacht hieraan gegeven wordt, hoe zwaarder het voor haar en haar familie is", aldus de Jonge.
De burgemeester van Dronten laat verder weten niet inhoudelijk op de zaak in te willen gaan. Ondanks vele verzoeken vanuit diverse media. "De zaak ligt momenteel onder de rechter, ik vind het niet gepast om hier verder op in te gaan. Ik vertrouw erop dat de rechter de juiste maatregelen tegen de verdachte neemt." aldus burgemeester Aat de Jonge.

COA wil niet reageren op uitspraken avondklok

Ook het COA wil verder niet inhoudelijk reageren op de uitspraak van de burgemeester van Kampen. "Wij zijn het niet eens met het instellen van een avondklok" laat één van de woordvoerders weten.
"We willen alleen kwijt dat iedereen die wij hier opvangen vrij is om te gaan en staan en te doen en laten wat hij wil, we zijn een opvanglocatie niets meer, niets minder"' aldus het COA. "We wachten rustig af of de gemeente van Kampen hierover met ons in gesprek gaat, zoals hij heeft aangekondigd." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.