nieuws

Burgemeester Kampen wil in gesprek met COA over opvang getraumatiseerde asielzoekers

Burgemeester Koelewijn van Kampen wil met het COA in gesprek over de vraag die het slachtoffer van een ernstig zedenmisdrijf uit zijn gemeente hem onlangs stelde. Ze stelde de vraag: “Hoe is het mogelijk dat een man, bewoner van een azc uit Dronten, die uit een oorlogsgebied komt en die mogelijk een trauma heeft, diep in de nacht in z’n eentje op straat in Kampen rond kon struinen?"
De burgemeester schrijft dit in een persverklaring die hij heeft geschreven naar aanleiding van de commotie die is ontstaan na zijn uitspraak over het mogelijk instellen van een avondklok voor het AZC in Dronten. Hij zegt daarover in de verklaring; 
"Er is veel ophef ontstaan over berichtgeving in de media over de gedachte dat voor een azc een avondklok zou moeten worden ingesteld. Daarom vind ik het noodzakelijk om mijn boodschap via deze weg te verduidelijken. Ik begrijp de gevoeligheid van het begrip 'avondklok' en de associaties die dat mogelijk oproept met het verleden", zegt Koelewijn. 

Zedenzaak raakt veiligheidsgevoel inwoners Kampen

"In de media heb ik aangegeven, dat ik vind dat het 17-jarige slachtoffer van de zedenzaak en haar familie met de gestelde vraag een belangrijk punt aansnijden. Ik wil dit met het COA bespreken", aldus de burgemeester.
Hij wil vooral weten in hoeverre het COA op de hoogte was van de problemen waarmee deze bewoner van het azc rondliep. En welke acties het COA daarop wel of juist niet ondernomen heeft. "Want het raakt het veiligheidsgevoel van alle inwoners van mijn gemeente", zegt Koelewijn.

Mogelijk instellen avondklok was een voorbeeld

Zijn uitspraak over de avondklok wil hij met de persverklaring enigszins nuanceren. "In gesprek met een journalist heb ik gesproken over eventuele maatregelen. Als voorbeeld is het mogelijk instellen van een avondklok genoemd. Mijn reactie op dit voorbeeld is geweest, dat ik daar niet per se voor pleit en dat een juridisch kader om zo’n maatregel te nemen ontbreekt", zegt Koelewijn.
"Ik heb aangegeven dat gedacht kan worden aan maatwerk in begeleiding en andere maatregelen ter bescherming van zowel de samenleving als de bewoners van het azc. Zonder op voorhand mogelijke maatregelen uit te sluiten."

Burgemeester Kampen wil in gesprek met COA

"Ik wil met het COA en de gemeente Dronten in gesprek over de vraag van bovengenoemd slachtoffer. Haar vraag vind ik belangrijk genoeg om onder de aandacht te brengen. Het gesprek met het COA vindt woensdagmiddag plaats." aldus de burgemeester van Kampen die niet mondeling wil ingaan op zijn schriftelijke reactie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.