nieuws

Trammelant in hulpmiddelenland: 'Moet die jongen een week in z'n rolstoel blijven?'

Hulpmiddelenleverancier Welzorg ligt onder vuur in Overijssel. Het regent klachten bij de gemeenten Zwolle, Enschede en Losser. Die laatste gemeente deelde een rode kaart uit aan de instantie.
"Ze zijn telefonisch slecht te bereiken en spullen worden niet of te laat geleverd", zegt wethouder Van Rees van de gemeente Losser. "We hebben daarom een rode kaart uitgedeeld. Dat betekent dat ze drie maanden geen nieuwe klanten van ons krijgen. Die tijd kunnen ze gebruiken om de service te verbeteren." 
Inmiddels hebben verschillende gemeenten op de Veluwe, maar ook de gemeente Utrecht, het contract met Welzorg verbroken. Ook de gemeente Zwolle gaat een nieuwe aanbestedingsprocedure in.

Tandem foetsie

Richard Kloek van het Kloekhuis in Enschede heeft ook de nodige negatieve ervaringen met Welzorg. "Een tandemfiets met accuproblemen bleek na het versturen ter reparatie foetsie, zoek. Of een ander voorbeeld. Een cliënt van ons heeft een rolstoel met een blad voor zich. Dat blad kon niet meer opgeklapt worden. Welzorg meldde vervolgens aan de telefoon dat ze een week later konden komen. Een week!? Moet die jongen dan een week in z'n rolstoel blijven zitten?"

Reorganisatie

Volgens de gemeente Losser zijn de problemen te wijten aan centralisatie van Welzorg. "Ze zitten nu heel ver weg van hier en kunnen niet alles overzien." Welzorg erkent dat er problemen zijn. "Dat komt door een grootscheepse reorganisatie", zegt woordvoerder Van Nieuwkasteele. "Maar we zijn bezig om alle achterstallige reparaties in te halen en de service te verbeteren."

Verandering

Bij de gemeente Losser hopen ze dat het goed komt. "Anders krijgen ze wederom een gele en rode kaart. Maar daarna is het ook einde oefening", zegt wethouder Van Rees. Ook Richard Kloek hoopt dat er verandering in komt, "want zo ga je niet met mensen om."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.