nieuws
Man (58) plundert bankrekening van dementerende man (87) in Zwolle

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, dan krijgt een 58-jarige Zwollenaar een werkstraf van 120 uur en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens de officier van justitie plunderde de Zwollenaar in een jaar tijd de bankrekeningen van een 87-jarige Indonesiër om zijn gokverslaving te kunnen bekostigen.
"Opa." Zo noemt de 58-jarige Zwollenaar liefkozend de 87-jarige bejaarde dementerende man uit Indonesië die hij in 2014 opving in zijn woning. De oude man kwam in november 2014 via bekenden bij de 58-jarige in huis terecht.
Contract
De twee hebben geen familieband, maar wel een gemeenschappelijke achtergrond: de vader van de 58-jarige kwam net als de bejaarde man van het eiland Java in Indonesië. Voor de opvang en verzorging sloten beiden een contract af van 1250 euro per maand. "Voor de huur en drie keer eten per dag, verder stond ik altijd voor hem klaar."
Volgens de officier van justitie betekende dat 'klaar staan' ook dat de verdachte zich door de bejaarde liet betalen voor seksuele handelingen. In november 2014 kwam de bejaarde man na een val in een verpleeghuis terecht. Vanaf dat moment zou de 58-jarige, die beschikte over een machtiging voor de bankrekening, ruim 26.000 euro gestolen hebben.
Aangifte
De zaak kwam aan het licht toen de dochter van de bejaarde man merkte dat ze geen bankafschriften meer kreeg en dat contact met haar vader niet meer mogelijk was. Ze nam een vliegtuig naar Nederland en ontdekte dat haar vader op een gesloten verpleegafdeling was opgenomen. Toen ze ontdekte dat bijna alle bankrekeningen waren leeggehaald, deed ze aangifte.
Volgens de officier van justitie staat vast dat de Zwollenaar de bejaarde man misbruikte om zijn eigen problemen op te lossen. Hij moet daarom in elk geval 19.000 euro terugbetalen.
Schadevergoeding
De dochter diende een schadevordering van 93.000 euro in. Die is te ingewikkeld om in een strafprocedure te behandelen, aldus de officier van justitie. In Nederland kan een strafrechter alleen in eenvoudige gevallen schadevergoeding toekennen, voor meer ingewikkelde zaken is een gang naar de burgerlijke rechter de aangewezen weg.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.