nieuws

Verzamelaar schenkt Erve Hofman in Hellendoorn bijzondere collectie klederdracht

Erve Hofman in Hellendoorn is sinds kort officieel eigenaar van een bijzondere collectie aan klederdracht. De verzameling laat zien hoe de klederdracht door de eeuwen heen in Nederland is en wordt gedragen.
De verzameling bestaat uit kostuums, sieraden en streekdrachtaccessoires. Wielert Harms uit Daarle heeft alle attributen in de afgelopen vijftig jaar verzameld. Hij schenkt de collectie in zijn geheel aan het museum.
Hij vond in de museumboerderij in Hellendoorn een goed onderkomen voor z'n levenswerk. "Ik wil de collectie in zijn geheel behouden voor het nageslacht. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby."
Harms was altijd al gefascineerd door klederdracht. "Waarom kleden mensen zich identiek, welke verhalen en signalen gaan er schuil achter de prachtige gewaden en sieraden uit vervlogen tijden. Het heeft geresulteerd in een bonte verzameling die inmiddels veel te groot is geworden voor de huiskamer."

Tentoonstelling opent in mei

Een deel van zijn geschonken collectie wordt vanaf 1 mei tentoongesteld in de museumboerderij in Hellendoorn. Onder de noemer 'Moeders mooiste' is de kleding te zien, die is gedragen door kinderen en ouders in de periode van 1850 tot 1950.
Niet alleen dagelijkse klederdracht, maar ook rouw- en feestkleding van boeren en burgers uit de verschillende delen van het land is er te zien. Toch is de meeste klederdracht typisch Overijssels, namelijk klederdracht uit Rijssen, Markelo, en Staphorst.

Unieke collectie

Volgens verzamelaar en schenker Wielert Harms is het niet alleen een kostbare maar ook unieke collectie aan Nederlandse klederdracht-stijlen. "Alleen het openluchtmuseum in Arnhem zal een completer beeld kunnen showen, maar qua omvang is mijn particuliere verzameling één van de grootste in het land".
Harms hoopt dat veel bezoekers vanaf mei tot en met oktober van zijn bonte verzameling gaan genieten in de museumboerderij in Hellendoorn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.