nieuws

Vier jaar cel voor verslaafde IT'er die mensen oplichtte via internet

Celstraf voor oplichting
Celstraf voor oplichting
Een 33-jarige zwaar drugsverslaafde IT'er zonder vaste woon- of verblijfplaats is vanmiddag veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De man pleegde een serie geraffineerde oplichtingen via internet. Zo bood hij onder andere, tegen betaling, sollicitaties bij de IKEA in Zwolle aan.
Daarmee zou de man zeker 150.000 euro hebben buitgemaakt. Geld dat uiteindelijk rechtstreeks in de zakken van drugsdealers verdween. De man moet ruim 100.000 euro vergoeden aan zijn slachtoffers.

Telefoons en tablets

De oplichter is een goed opgeleide en intelligente oud-medewerker van een bekende vacaturewebsite. Hij gebruikte zijn kennis om op verschillende manieren bedrijven en werkzoekenden op te lichten. 
Zo bestelde de man honderden telefoons en tablets op naam van bedrijven in Zwolle en omgeving. Vervolgens wachtte hij de koeriers op die de spullen kwamen brengen en nam hij ze in ontvangst. De bewuste bedrijven kwamen er pas later achter, toen er rekeningen kwamen voor de bezorgde spullen.

Nepadvertenties

De man plaatste ook nepadvertenties waarin hij onder andere banen bij de IKEA in Zwolle aanbood. Sollicitanten moesten een klein bedrag overmaken en hun gegevens opsturen. Met die gegevens opende de 33-jarige bankrekeningen, sloot hij leningen af en bestelde hij telefoons. Daardoor werden veel werkzoekenden nog eens extra benadeeld.
De man lichtte via Marktplaats ook kopers van concertkaartjes op.

Seksadvertenties

Ook werd hij veroordeeld voor smaad. Hij plaatste grove seksadvertenties op naam van een medewerkster van Bureau Jeugdzorg in Zwolle. Die advertenties rouleren nog steeds op het internet en de vrouw wordt er nog steeds mee geconfronteerd.
De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie twee weken geleden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.