nieuws

Cynthia Thijs - Coenraad wil met lied Ik omarm je een brug slaan

Cynthia Thijs
Cynthia Thijs © Eigen foto RTV-Oost
Cynthia Thijs - Coenraad zat nog in de luiers toen ze met haar ouders Nederlands Indië (tegenwoordig Indonesië) moest verlaten. Ze is vertrouwd met het gevoel niet welkom te zijn. In het lied Ik omarm je wil ze een brug slaan tussen Nederlanders en nieuwkomers.
Hoezeer haar ouders ook hun best deden, ze voelden zich niet welkom in het land dat toch hun vaderland was. "Ze kochten de modernste meubels, ze spraken de taal en wisten alles van Nederland. Maar de Nederlanders wisten niets van de geschiedenis van 350 jaar Nederlandse overheersing in Indonesië".

Verdwenen bestek

De familie Coenraad deed zijn best op te gaan in de Nederlandse samenleving. Het bleek een lastige missie. Een pijnlijk voorval met de buren staat Cynthia nog helder voor de geest: "Ze waren hun zilveren bestek kwijt, en toen kwamen ze zomaar bij ons naar binnen en trokken alle lades open. Heel vernederend ja." 
In de jaren zeventig werd Nederland geteisterd door terroristische aanslagen vanuit Molukse hoek. Cynthia werd er op aangekeken en verloor haar werk. Ze deed nog meer haar best en werd een pleaser, iemand die voortdurend probeert het de ander naar de zin te maken. Een houding die ze onbewust van haar ouders had overgenomen. 

Cor Bakker

In 2015 ontstond het lied Ik omarm je. De boodschap - de wereld is mooi, en is van iedereen - sloot naadloos aan bij met de vluchtelingenstroom die in dat jaar Europa overspoelde. "Met mijn muziek kan ik vluchtelingen een steuntje in de rug bieden". Cor Bakker speelde de pianopartij in.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.