nieuws

Borne niet te spreken over manier waarop COA sluiting azc Azelo communiceert

"Het kwam in zekere zin als een donderslag bij heldere hemel. We zijn teleurgesteld, ook omdat we het telefonisch te horen kregen." Wethouder Kotteman van de gemeente Borne is niet te spreken de manier waarop het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers de sluiting van azc Azelo heeft gecommuniceerd: door middel van een telefoontje dus.
"We zijn ook teleurgesteld omdat we het afgelopen jaar hard hebben gewerkt om maatschappelijke acceptatie te krijgen met buurtbewoners, verenigingen. En dat wordt met één telefoontje teniet gedaan", zegt Kotteman.
Het COA sluit door het hele land azc's, omdat het aantal asielzoekers in Nederland fors is afgenomen. Azc Azelo sluit per 1 november. Daarnaast wordt de opvangcapaciteit van achttien bestaande locaties teruggebracht. Op dit moment verblijven er 22.800 asielzoekers en vergunninghouders in de centrale opvang, terwijl er 48.700 plaatsen beschikbaar zijn.

Voldongen feit

"Als dit op een andere manier was besproken, bijvoorbeeld tijdens een bestuurlijke vergadering dan hadden we er begrip voor kunnen tonen. En dat kan niet door ons voor een voldongen feit te stellen via een telefoontje." Kotteman wil met het COA in gesprek over het besluit en waarom de gemeente daar niet meer bij betrokken is geweest. 
"Het besluit is jammer voor onder meer de verschillende verenigingen. Die hebben tijd en energie in de contacten gestoken en dat valt nu stil. Dat is jammer. We weten nog niet wat we met de locatie gaan doen, daar willen we ook over in gesprek."

En als er weer meer asielzoekers komen?

Het azc werd eerder al een keer gesloten, tussen eind 2012 en begin 2014. Wat nou als de stroom asielzoekers weer toeneemt? Wil Borne dan meewerken aan heropening van het azc? "We zijn inderdaad heel benieuwd hoe het COA daarop gaat reageren, dat zullen we zeker vragen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.