nieuws

Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten op puntje van stoel bij tv-interview koning (UPDATE)

Op het puntje van zijn stoel had hij gezeten, gisteren, burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten. Tijdens het interview met koning Willem-Alexander. "Ik vond het indrukwekkend." Ook burgemeester Sijbom van Losser stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.Â
Burgemeester Hofland heeft net de traditionele aubade achter de rug. En daarvoor al de aubade in Holten. Bewoners van de dorpen komen elk jaar bij elkaar om uit volle borst het Wilhelmus te zingen. 

Menselijke kant

Burgemeester Hofland hoorde dat er veel gesproken werd over het interview met de koning, gisteravond. Een gesprek dat op sociale media uitbundig werd bejubeld, omdat de koning zijn menselijke kant volop liet zien.
Dat had burgemeester Arco Hofland ook gezien. "Echt een warme persoonlijkheid, de emoties die hij toonde. Hij liet zich zien als mens", constateerde Hofland die een groot fan is van het Nederlandse koningshuis. 

Vader van Nederland

"Hij liet zich een beetje zien als vader van Nederland. Ik ben er erg van onder de indruk. Hij liet zijn verbondenheid met de Nederlandse samenleving zien."
Ook burgemeester Sijbom van Losser reageerde enthousiast op het optreden van de koning, gisteren. De burgemeester maakte een diepe buiging voor Willem-Alexander. 
Ook communicatiedeskundige Danny de Vries uit Enschede is onder de indruk van het interview dat de koning gaf. Hij vindt het vooral een slim interview. Vanwege de setting, maar ook vanwege de koning die duidelijk aangaf dat het gesprek over hem moest gaan en niet over zijn koningschap. 
Heel anders dan die interviews uit het verleden die bij wijze van a tot z werden uitgeschreven. "Vergis je niet, ook dit interview is heel goed voorbereid", weet De Vries.
Maar dit interview was toch anders omdat die voorbereiding vooral zat in de fragmenten die werden getoond tijdens het interview. Televisiefragmenten van gebeurtenissen die een belangrijke rol hadden gespeeld in het leven van de koning. De vragen waren niet voorgekauwd. De Vries snapt dat burgemeester Hofland van Rijssen-Holten op het puntje van zijn stoel zat. "De stijl wekte nieuwsgierigheid."
Het begon allemaal nog wat stijfjes bij binnenkomst. "Maar dat hoort ook", vindt De Vries. "Je zag daarna koning Willem-Alexander groeien in het gesprek. Het was zeldzaam openhartig en emotioneel."
En De Vries zag ook een belangrijke boodschap van de koning aan de Nederlanders over zijn dochter. "Amalia gaat net als de koning fouten maken", zegt De Vries. "Zeker in deze tijd van sociale media en mobieltjes. Maar de koning zei eigenlijk: het gaat gebeuren en dat vind ik niet erg", aldus De Vries. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.