nieuws

Oude vrachtschepen aan start Mattenschippersrace in Blokzijl (met einduitslag)

Tientallen oude vrachtschepen uit het hele land zijn vanmorgen gestart bij de Mattenschippersrace in Blokzijl. In verschillende klassen zijn alle boten op weg naar Zwartsluis. De Mattenschippersrace is een jaarlijkse prestigewedstrijd die hoog staat aangeschreven in de zeilwereld.Â
De boten gaan via het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis. Eenmaal aangekomen, moeten de oude vrachtschepen matten ophalen. Daarna begint de terugtocht naar Blokzijl. 

Zware omstandigheden

De twintigste wedstrijd is onder zware omstandigheden van start gegaan. Er staat weinig wind, waardoor de zeilers zogenoemd veel moeten bomen en jagen. Achterin de middag zullen alle schepen aankomen in Blokzijl.

Jagen en bomen

Met 'bomen' gaat de bemanning met een lange stok in het water en duwt daarmee het schip naar voren. Eenmaal bij het achtersteven aangekomen lopen ze met de stok weer naar de voorkant van het schip.
Met 'jagen' springt een deel van de bemanning op de wal en trekt het schip met een touw over het water. 

Twintigste editie

De start vanmorgen was om 07.30 uur, de lichtere klasse startte om 9.45 uur. Het is dit jaar de twintigste editie. De klassieke platbodems, zoals de Friese skûtsjes, leveren mooie beelden op. Maar schijn bedriegt, er moet door de bemanning hard gewerkt worden. De onderlinge competitie is namelijk groot.

Uitslag

Het eerste schip finishte zaterdagavond om 18 uur. Dat was de Verwisseling van schipper Bas Krom, gevolgd door De Eenvoud van schipper Remy de Boer. Als derde kwam het schip Dankbaarheid van Johannes Hobma aan. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.