nieuws

Jubilerende Sallandse Wandelvierdaagse hecht aan kleinschaligheid en wil geen reus worden

De Sallandse Wandelvierdaagse (SW4D) beleeft dit jaar zijn tiende verjaardag. Maandag opent de inschrijving voor het meerdaagse wandelevenement dat in oktober wordt gehouden. De ambitie van de organisatie? Vooral niet te groot worden.
Het deelnemersrecord van de stamt uit het vorige lustrumjaar: toen liepen ongeveer 3.800 mensen mee. De organisatie hoopt het record in dit lustrumjaar te verbreken, maar stelt tegelijkertijd paal en perk aan het aantal deelnemers. 
"Wij zeggen 5.000", legt voorzitter Chris de Bont uit. "Als het meer wordt, dan krijg je problemen op de routes en lange wachtrijen op de rustpunten. Dan krijgen we capaciteitsproblemen."
Laaiend enthousiast
Het organiseren van de wandelmeerdaagse begon als 'een experimentje', vertelt De Bont. "We begonnen als een wild idee."
"Ben Heethaar, de initiatiefnemer, was in Nijmegen geweest en kwam laaiend enthousiast terug. Hij zei: dat moeten wij in Salland toch ook kunnen?"

'It giet oan'

"Een jaar later zei hij tegen me: it giet oan en jij moet meedoen", glimlacht de voorzitter. "In 2008 hadden we de eerste Sallandse Wandelvierdaagse met een kleine 1000 deelnemers."
Het deelnemersaantal groeide in de daaropvolgende jaren gestaag en stabiliseerde uiteindelijk rond de 3.500 lopers. 

Muziek, zang en vrolijkheid
Ook in de buurtdorpen van Raalte bleek de animo voor de SW4D groot: ieder dorp kreeg zijn eigen dag en zo doopte Heino de woensdag om tot 'Rode Woensdag'. Daar worden, net als in elk ander dorp dat door de wandelaars wordt aangedaan, de lopers feestelijk onthaald.

"We onthalen ze in ieder geval", legt André Roelofs, drijvende kracht achter 'Rode Woensdag' uit. "Onder de rode triomfboog mogen ze doorlopen, over een rode loper en ze worden binnengehaald in het Dorpshuus. Met muziek en zang, vrolijkheid. Wat wil je nog meer?"
Inschrijving open
De inschrijving voor de tiende editie van de Sallandse Wandelvierdaagse opent maandag. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.