nieuws

Politie Zwolle maakt zich zorgen om groot aantal stomdronken minderjarigen tijdens Koningsdag

Politie Zwolle maakt zich zorgen om groot aantal laveloze minderjarigen
Politie Zwolle maakt zich zorgen om groot aantal laveloze minderjarigen
De Politie Zwolle maakt zich zorgen om het groot aantal stomdronken minderjarigen dat ze gisteren, tijdens Koningsdag, in de stad tegen zijn gekomen. Meerdere ouders moesten hun dronken kind ophalen, sommige jongeren moesten zelfs naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis worden gebracht.
"We stonden op een gegeven moment met de EHBO en de GGD te praten en verbaasden ons over het groot aantal minderjarigen dat laveloos was", vertelt Rob van den Berg van de politie. Hij schreef het verhaal op de Facebookpagina van de Politie Zwolle. "We troffen heel veel minderjarige personen aan, de jongste was 15, die zo dronken waren dat ze geen controle meer hadden over hun eigen handelen."

In heel Zwolle dronken jongeren

"Of het meer of minder was dan de afgelopen jaren kan ik niet echt zeggen", vertelt Van den Berg, "maar het viel wel op dat zoveel minderjarigen stomdronken waren." Alleen al bij het festival Kingdance werden tientallen laveloze jongeren naar de EHBO-post gebracht. "Maar het beperkte zich absoluut niet alleen tot het festival, in de hele stad kwamen we ze tegen."
Omdat er op Kingdance op toegezien werd dat minderjarigen geen alcohol konden kopen, heeft de politie de indruk dat veel van de dronken minderjarigen alcohol hebben gedronken voordat ze naar het festival gingen. 

Geschrokken ouders

Om er voor te zorgen dat de jongeren zonder problemen thuis kwamen, werden de ouders gebeld. "De ouders die ik heb gesproken reageerden geschrokken en stapten meteen in de auto om ze op te halen." Een aantal jongeren kwam dus op de spoedeisende hulp terecht. Hoe het met hen gaat is niet bekend.
Van den Berg wil met het verhaal op Facebook het gesprek over drankgebruik onder jongeren gaande houden. "Wij vinden het, vanuit onze rol om te signaleren en te adviseren, van belang om dit zorgelijke signaal met u te delen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.