nieuws

Vrouw uit Dalfsen gewond door reuzenkwal in zee voor de kust van Tenerife

Portugees Oorlogsschip
Portugees Oorlogsschip
De 24-jarige Tessa Beumer uit Dalfsen is tijdens haar vakantie op Tenerife aangevallen door een reuzenkwal. Ze kwam daarbij in een levensbedreigende situatie en heeft aanzienlijk letsel aan armen en handen opgelopen, zo meldt ze vandaag op Facebook.
De vrouw uit Dalfsen liep de verwondingen vorige week op tijdens een stukje zwemmen in de Atlantische Oceaan voor de kust van El Medano op Tenerife, een van de Canarische Eilanden. Ze kwam daarbij onverhoeds in aanraking met een Portugees oorlogsschip, een levensgevaarlijke kwal.
"Net als voor mij, is deze soort kwal onbekend en mensen weten niet hoe er gehandeld moet worden. De kwal heeft flinke wonden op mijn armen en handen achtergelaten. Na de intense pijn na de beet, gaat het nu weer redelijk goed met me. Ik hoop dat de wonden genezen. Omdat de kwal in opkomst schijnt te zijn rond Europa, vind ik dat er meer aandacht aan besteed moet worden. Kinderen en ouderen hebben een nog grotere kans om eraan te overlijden", schrijft Tessa op Facebook.
Zelf kwam ze er nog redelijk vanaf, al moest ze wel haar vakantie afbreken voor een behandeling van het opgelopen letsel dat zich nog het best laat omschrijven als ernstige brandwonden.
De kwal 'Portugees oorlogsschip' komt vooral voor in warmere tropische zeeën en is erg giftig. Hij kan dodelijk zijn voor zwakke ouderen, kinderen en mensen met een allergie. Ook aan de Europese Atlantische kusten komt de soort steeds vaker voor. Vorig jaar was er een sterfgeval in Zuid-Engeland. Shock, een hartaanval en ademhalingsproblemen kunnen de gevolgen zijn van een aanvaring met de reuzenkwal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.