nieuws

Deventer comité Vergeten Verzet wil eerherstel voor gemeenteraadsleden

Het Deventer comité Vergeten Verzet wil een eerherstel voor vier gemeenteraadsleden die in de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt en vermoord. Het linkse verzet is uit het collectief geheugen verdwenen, volgens lid van het comité Johan van der Veen.
In Deventer was voor de oorlog een grote links-radicale beweging actief, met vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Een van hen, was Johan Hoebes. Hij zat sinds 1919 in de Raad en werd op last de Duitsers in 1940 opgepakt. "Eenvoudige mensen, met een sigarenwinkel of bouwvakkers. Er was ook geen schrijfcultuur, dus de verhalen over deze mensen raakten in de vergetelheid. Bovendien brak na de oorlog de Koude Oorlog uit en toen waren linkse mensen toch een beetje verdacht."
Totdat een schrijfster uit Deventer, Christine Otten, het verhaal optekende in de Groene Amsterdammer. Van der Veen: "Deze mensen verdienen dat hun verhaal wordt verteld."
Daarom heeft een aantal mensen het plan opgevat om het comité Vergeten Verzet op te richten. "Deze linkse mensen hebben de gemeenschap gediend en zijn opgepakt vanwege hun opvattingen. Ze zouden een straat verdienen, een vernoeming. Verder zou je in het gemeentehuis iets kunnen doen, daar willen we de gemeente Deventer op wijzen. Daarnaast willen we ook de verhalen ook van andere verzetslieden van linkse huize boven water krijgen", aldus Johan van der Veen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.