nieuws

RoboTeam Twente bereidt zich voor op de RoboCup 2017 in Japan

Het ging niet in één keer goed, maar bij de tweede poging was het raak en kwalificeerde het RoboTeam Twente zich voor het WK Robotvoetbal 2017 in Japan. De aftrap is eind juli.
Ewoud Croll is 'aanvoerder' van het robotteam. Zelf voetbalt hij niet, maar dat is ook niet nodig om robots te laten voetballen. "Het is wel handig om inzicht in het spel te hebben", zegt hij. "De robots moeten namelijk voetbaltactieken uitvoeren en om ze dat te kunnen leren moet je zelf ook weten hoe het spel in elkaar steekt."

Robotvoetballers lijkt veel op zaalvoetbal

Om de robotspelers zo slim mogelijk te maken, bekijken Croll en de andere leden van het Roboteam Twente veel voetbalwedstrijden. "Robotvoetbal lijkt nog het meest op zaalvoetbal en gelukkig zitten er in ons team ook een aantal die dat doen."
Wie denkt dat de robots gelijkenissen vertonen met beroemde voetballers zoals Christiano Ronaldo, Lionel Messi of Arjen Robben, die komt bedrogen uit. De robots zijn rollende karretjes met aan de voorkant een dribbelsysteem. Aan de voorkant zit ook een soort flipperkastsysteem waarmee de bal geschoten kan worden.

Primeur voor Team Twente

Het is voor het eerst dat een team van de Universiteit Twente meedoet aan het WK Robotvoetbal. Het RoboTeam Twente kwalificeerde zich met een videofilm waarin ze lieten zien wat hun robots allemaal kunnen.
Het WK in Japan wordt eind juli gespeeld. Tot die tijd moet het team flink aan de slag, want er moeten acht robots worden bijgebouwd. De selectie bestaat namelijk uit tien robots en het team heeft er nog maar twee.
Voetballen met robots is natuurlijk leuk voor studenten, maar dat is niet het uiteindelijke doel. "De bedoeling is natuurlijk dat de robots zo slim worden dat ze mensen thuis kunnen helpen, in een ziekenhuis kunnen rondrijden of een logistiek probleem kunnen oplossen", legt Croll uit. Het robotvoetbal is een leuk spel om studenten gemotiveerd te krijgen om dit soort robots te ontwikkelen.

RoboCup 2017 Nagoya Japan (competitie: Small Size)

  • Teams van over de hele wereld verzamelen zich eind juli in Nagoya in Japan voor de RoboCup 2017
  • Er wordt gespeeld in vijf verschillende competities: Small Size, Middle Size, Humanoid, Standard Platform en Simulation league
  • Het RoboTeam Twente doet mee aan de Small Size competitie
  • De robots hebben een hoogte van 15 cm en een diameter van 18 cm
  • Een team bestaat uit zes robotvoetballers
  • De robots kunnen met elkaar communiceren en zijn in staat om zelfstandig een voetbalwedstrijd te spelen
  • De wedstrijden worden gespeeld met een oranje golfbal
  • Het veld is 9 bij 6 meter
  • Het RoboTeam Twente begint in een poule
  • Na de poulefase is er een knock-out systeem

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.