nieuws

Dag van de Arbeid: iedereen was vrij, behalve wij

Arbeidsmarkt
Arbeidsmarkt
De dag van de Arbeid wordt in heel veel landen nog uitbundig gevierd. Alle landen om ons heen zijn vrij vandaag, ze werken niet omdat ze de rechten van arbeiders vieren.
Ook vakbondsman, Wim Langenkamp, van FNV pleit in Overijssel Vandaag voor een vrije dag. "Het is heel belangrijk, een Dag van de Arbeid. Het is een internationale verbondenheid om solidariteit tussen arbeiders te benadrukken. We zijn zo'n beetje het enige land in Europa dat geen vrij heeft vandaag."  

Flexwerk

De FNV voerde vandaag ook actie voor werknemers. In Amsterdam gingen mensen de straat op om vooral een stem te geven aan de ZZP'ers. 
"We zitten natuurlijk ook in een periode van veel flexwerk. Werknemers hebben lage lonen, kunnen moeilijk rondkomen, hebben slechte arbeidsvoorwaarden." 

Juichen

VVD en D66 stonden vorige maand te juichen toen bekend werd dat sommige gemeenteloketten vandaag ook open zijn. 'Eindelijk', zeggen de liberalen, want op de Dag van de Arbeid dient gewerkt te worden. 

"Rol van de vakbonden is uitgespeeld"

Ronnie Cattier, voorzitter van de JOVD, vindt dat jongeren veel flexibeler zijn en zo'n speciale dag niet nodig hebben. "Die idealen die destijds in de 19e eeuw in de VS gerealiseerd zijn, die zijn mooi, maar om daar nou een hele speciale dag voor te hebben. Dat vind ik overdreven. Als ondernemers nu iets verkeerd doen, wordt dat groot op social media gebracht. Daarom zorgen ze er wel voor dat ze de boel op orde hebben, om negatieve berichtgeving te voorkomen. Ik denk dan ook dat de rol van vakbonden wel is uitgespeeld." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.