nieuws

Sportschoolhouder in Hengelo aangehouden, wordt verdacht van ondermijning

Een 49-jarige man uit Deurningen is vanmorgen aangehouden nadat bij hem thuis een professionele hennepkwekerij is aangetroffen. De man is mede-eigenaar van een aantal sportscholen in Twente. In één daarvan, in Hengelo, is ook een doorzoeking gedaan omdat er ook een vermoeden bestaat van het witwassen van geld. Bij de man thuis werd een kwekerij met zeshonderd planten aangetroffen.
De politie, gemeente Dinkelland en de Belastingdienst doen onderzoek naar het aantreffen van de hennepkwekerij aan de Oude Postweg in Deurningen. Ook doorzoekt de politie het sportcentrum in Hengelo. 

Ondermijning

Het witwassen van geld en de hennepkwekerij vallen onder het begrip ondermijning. Bij ondermijning is er sprake van vermenging van de onderwereld met de bovenwereld.
Dit soort criminaliteit wordt vaak gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat geregeld gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Mensenhandel, de productie van en handel in drugs, witwassen, fraude en cybercrime zijn allemaal voorbeelden van ondermijning.
“Gemeenten, politie, OM en Belastingdienst werken nauw samen in de aanpak van ondermijning”, vertelt burgemeester Ineke Bakker van de gemeente Dinkelland.
“Ondermijning is niet altijd duidelijk herkenbaar, soms hebben mensen het idee dat er ‘iets niet klopt’, maar kunnen ze de vinger er niet op leggen. Maar vaker nog gebeurt het zo onopvallend dat niemand iets door heeft.”

Politie zelf slachtoffer

Een aantal lokale overheden, waaronder de politie Oost-Nederland, heeft een regeling met de sportschoolketen, waardoor hun medewerkers met korting kunnen sporten in deze sportscholen. 
De verschillende overheidsinstanties die overeenkomsten hebben gesloten met de betreffende sportschooleigenaar zullen, vanaf vandaag, deze regeling nader bekijken en deze zo snel mogelijk ontbinden.
“Ondermijning is zoiets ongrijpbaars dat dus zelfs de politie hiervan slachtoffer kan zijn”, zegt teamchef van politie Emil Baveld.

Vrouw verdacht

Naast de 49-jarige aangehouden man wordt ook zijn 46-jarige vrouw als verdachte aangemerkt. Zij is niet aangehouden maar zal wel verhoord worden. Naast de in beslag genomen hennepplantage en toebehoren is ook op een aantal bezittingen beslag gelegd. Bij de doorzochte sportschool (in Hengelo) is de administratie in beslag genomen.

Verwarring rond faillissement sportschool

Vorige maand ontstond er verwarring rondom een faillissement van de sportschool. De rechtbank sprak op 19 april het faillissement uit, maar een week later werd het faillissement vernietigd.
In overleg met de curator bleek het te zijn gelukt om het bedrijf de rekeningen te laten betalen, waardoor het faillissement kon worden teruggedraaid.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.