nieuws

Win kaarten voor het afscheidsconcert van Jan Willem de Vriend

Tien jaar was Jan Willem de Vriend chef-dirigent van het Orkest van het Oosten. Een rijke en intensieve periode met talloze concerten en vele hoogtepunten, waaronder veelgeroemde concertseries en cd-opnames met alle symfonieën van Beethoven en Mendelssohn. In mei wordt deze historische periode in het bestaan van het orkest afgesloten; Jan Willem de Vriend neemt afscheid als chef van het orkest. Dit doet hij met een reeks afscheidsconcerten in Overijssel en jij kunt erbij zijn!

Wil je erbij zijn?

RTV Oost geeft in samenwerking met het Orkest van het Oosten kaarten weg voor het afscheidsconcert van Jan Willem de Vriend in Zwolle of Deventer. Vul onderstaand formulier in en maak kans op één van de prijzenpakketten! Meedoen kan tot zaterdag 13 mei. De winnaars worden bekendgemaakt in het Radio Oost-programma Muziekpalet op zondag 14 mei om 08.30 uur.
Deze winactie is afgelopen.

Mendelsohn

Uiteraard ontbreekt Mendelssohn niet op het programma van het afscheidsconcert. Mendelssohn kreeg zijn inspiratie voor zijn Schotse Hebriden Ouverture op volle zee; bij het opdoemen van de Hebriden Eilanden noteerde hij onmiddellijk de beginmaten van de ouverture die een van zijn bekendste werken zou worden. Diezelfde maten stuurde hij als vakantiegroet naar huis in Duitsland. Een mooiere muzikale ansichtkaart bestaat er niet.

Max Bruch

Volksliedjes: Max Bruch was er gek op. Want, vond hij, er gaat niets boven de kracht en schoonheid van een goede melodie. In een bundel met Schotse volksliederen vond hij een schat aan thema’s, die hij onder meer dankbaar verwerkte in zijn ‘Schotse Fantasie’, een briljant vioolconcert. Concertmeester Carla Leurs speelt de solopartij. 

Schubert

Schumann haalde Schuberts Negende Symfonie onder het stof vandaan en was er lyrisch over: ‘Leven in elke vezel, kleur in de fijnste nuances, overal betekenis, overstromend van romantiek …’
Jan Willem de Vriend, dirigent
Jan Willem de Vriend studeerde viool aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. In 1982 richtte hij het Combattimento Consort Amsterdam op. Als violist en artistiek leider van dit ensemble realiseerde hij vele bijzondere concerten en operaproducties in binnen- en buitenland en maakte hij tientallen opnames voor radio, tv, CD en DVD. Vanuit zijn concertmeesterspositie bij onder andere Camerata Bern en Ensemble Oriol Berlin ontwikkelde zich een succesvolle dirigentencarrière. De Vriend dirigeerde vele orkesten in onder meer Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje, China en Australië en was gastdirigent bij vrijwel alle belangrijke orkesten in Nederland, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij leidde operaproducties in onder meer Luzern, Moskou, Straatsburg en bij de Nederlandse Reisopera. Sinds 2006 is De Vriend chef-dirigent en artistiek leider van het Orkest van het Oosten, waarmee hij onder andere alle symfonieën van Beethoven en Mendelssohn opnam.
Afscheidsconcert
Jan Willem de Vriend neemt afscheid als chef-dirigent met Schuberts magistrale Negende.
solist Carla Leurs (viool)
Programma
Felix Mendelssohn - Ouverture ‘Die Hebriden’
Max Bruch - Schotse Fantasie, voor viool en orkest
Franz Schubert - Symfonie nr. 9
Speeldata
Vrijdag 19 mei 20.00 uur Muziekcentrum Enschede (uitverkocht)
Zaterdag 20 mei 20.00 uur De Spiegel in Zwolle
Zondag 21 mei 15.30 uur Deventer Schouwburg

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.