nieuws

Kans op hooikoorts neemt toe door graspollen

Nu het koude weer, met regelmatig nachtvorst, voorbij is en er hogere temperaturen in aantocht zijn, komt het gras massaal tot bloei. En dat leidt tot een ware pollenexplosie. En dus stijgt de hooikoorts! Volgens allergoloog Ossekoppele, werkzaam in ZGT, hoef je niet lijdzaam af te wachten, maar is er in veel gevallen iets aan te doen.
Eerst maar eens wat misverstanden wegwerken, want de oorzaken en gevolgen van een allergie zijn niet zomaar even uit te tekenen en verschillen per persoon. "Daarom moet er altijd eerst goed onderzoek worden gedaan om de oorzaak van de allergie op te sporen. Soms zijn het meerdere factoren tegelijk die voor klachten zorgen. Allergieën kunnen best complex zijn", aldus dr. Ossekoppele.

Weer

Ook het weer speelt een grote rol. "Als het regent en niet al te warm is, zijn er duidelijk minder klachten. Maar wordt het warmer en droger, dan zie ik snel meer patiënten op het spreekuur. En nee, dat is geen kwestie van aanstellerij. Mensen komen niet zomaar. Ze ervaren prikkels en dus aan ons allergologen de taak hier iets aan te doen. En vaak kunnen we dat gelukkig ook. Met goed onderzoek en de juiste medicatie kunnen we veel bereiken."

Vaccinatiekuren

Is het altijd een kwestie van medicijnen? Ossekoppele vertelt: "Het is eerst zaak uit te zoeken waar prikkels vandaan komen. Soms hebben die een andere oorzaak dan de prikkels van buitenaf. Maar ik durf wel te stellen dat meer dan de helft van de patiënten die ik zie ook echt allergisch is en gebaat is bij medicatie. Soms kunnen vaccinatiekuren uitkomst bieden. Als je last hebt van pollen of hooikoorts, blijf er dan niet mee rondlopen. Ons uitgangspunt is altijd om mensen te helpen er zo goed mogelijk mee te leven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.