nieuws

Gemeente Steenwijkerland terechtgewezen voor verlening jeugdzorg

Sinds 2015 ligt de jeugdzorg in handen van de gemeenten
Sinds 2015 ligt de jeugdzorg in handen van de gemeenten
De gemeente Steenwijkerland is door de hoogste bestuursrechter terechtgewezen voor de manier waarop de gemeente jeugdzorg heeft verleend.Â
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de manier waarop zij met jeugdzorg omgaan: de nieuwe Jeugdwet. Volgens de Centrale Raad van Beroep is Steenwijkerland onzorgvuldig te werk gegaan in een bepaalde zaak. Het is voor het eerst dat de Centrale Raad uitspraak heeft gedaan over jeugdhulp op grond van de nieuwe Jeugdwet.

Wel of geen begeleiding?

Een meisje met psychische problemen had volgens de nieuwe wet recht op vier tot zeven uur begeleiding iedere week een jaar lang: van april 2014 tot april 2015. De gemeente besloot om deze hulp niet aan te bieden, omdat de moeder in staat zou zijn deze zorg op haar te nemen. Dat was op advies van het Centrum Jeugd en Gezin. 
De Centrale Raad van Beroep oordeelt nu dat dat advies ondeugdelijk is: Centrum Jeugd en Gezin heeft helemaal niet de expertise in huis die nodig is om een dergelijk advies te geven. 

En nu?

De gemeente moet het jeugdhulpverzoek nu opnieuw beoordelen en een nieuwe beslissing nemen die voldoet aan de zorgvuldigheidseisen genoemd in de uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.