nieuws

Aantal verkeersdoden in Overijssel fors gestegen, vooral ouderen slachtoffer

Het aantal verkeersdoden is in Overijssel vorig jaar het hardst gestegen van heel Nederland. In 2016 vielen er 59 doden en dat is 44 procent meer dan een jaar eerder, toen er 41 mensen omkwamen in het verkeer.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer dan de helft van de slachtoffers is 60 jaar of ouder. De meeste verkeersdoden vielen onder de 80-plussers. Vorig jaar kwamen er onder hen zestien om het leven. In de leeftijdscategorie 50- tot 60-jarigen vielen in 2016 elf doden.

Landelijk

Vorig jaar kwamen er in heel Nederland 629 mensen om in het verkeer. Dat zijn acht personen meer dan in 2015, het jaar waarin het aantal verkeersdoden met 51 toenam.
Onder bestuurders van personenauto’s vielen naar verhouding de meeste dodelijke verkeersslachtoffers, namelijk dertig procent. Onder automobilisten van 18 tot 25 jaar en 75 jaar of ouder was het percentage dat verongelukte het grootst.

Meeste doden in Noord-Brabant en Gelderland

In de provincies Noord-Brabant (113 verkeersdoden) en Gelderland (98 verkeersdoden) vielen de afgelopen vijf jaar de meeste slachtoffers onder automobilisten, ruim een derde van het totaal. In Flevoland, Zeeland en Utrecht was het aantal dodelijke slachtoffers onder automobilisten het laagst.
Dit beeld verandert als rekening wordt gehouden met de afstanden die per provincie worden gereden. In Drenthe en Zeeland is dan het aantal verkeersdoden onder automobilisten naar verhouding het hoogst en in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland het laagst.

Jonge automobilisten

In de afgelopen vijf jaar verongelukten in Nederland 187 automobilisten die tussen de 18 en 25 jaar oud waren. Dit is 22 procent van alle verongelukte autobestuurders, waarmee de jongere automobilisten de groep vormen met de meeste dodelijke auto-ongelukken.

's Nachts

In de spitstijden, tussen zeven en negen uur ’s ochtends en tussen vier  en zes uur ‘s middags, komen per uur de meeste automobilisten om bij een ongeluk.
In de spits worden ook de meeste kilometers per uur afgelegd. Als rekening wordt gehouden met het aantal gereden kilometers, is het risico op een dodelijk ongeluk bij automobilisten het grootst tussen middernacht en zeven uur ‘s ochtends. Ook ’s avonds tussen zes en twaalf  is het risico voor automobilisten relatief hoog.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.