nieuws

Veilig Verkeer Nederland wil meer geld voor opfriscursussen oudere automobilisten

Veilig Verkeer Nederland wil dat er meer geld beschikbaar komt voor cursussen voor oudere autorijders. "Zodat de cursussen wat vaker kunnen worden gegeven en meer ouderen er gebruik van kunnen maken", zegt José de Jong van Veilig Verkeer Nederland (VVN).
Vandaag werd bekend dat meer dan de helft van alle verkeersdoden vorig jaar in Overijssel 60 jaar of ouder was. "Ze zijn kwetsbaarder en de inschatting van de snelheid wordt minder. Ook zien ouderen minder in de breedte", zegt De Jong.
Het aantal senioren groeit. Dat betekent ook dat er meer ouderen op de weg zijn. Het is daarom volgens Veilig Verkeer Nederland belangrijk om de veiligheid voor ouderen te vergroten. 

Smartphones

Volgens De Jong heeft de stijging van het aantal doden vooral te maken met het gebruik van smartphones in het verkeer. Ongeveer een kwart van alle ongevallen wordt volgens VVN daardoor veroorzaakt.
Ook alcoholgebruik en het overschrijden van de snelheid zijn een terugkerend probleem. Keuringsarts Blok ziet voordelen in de toekomstige zelfrijdende auto en tot die tijd moet het accent meer op handhaving komen te liggen

Veel provinciale wegen in Overijssel

In Overijssel steeg het aantal verkeersdoden landelijk gezien het meest. Volgens De Jong heeft dat te maken met de vele provinciale wegen in Overijssel.
Waarom de stijging afgelopen jaar zo hoog was, ruim veertig procent, is niet bekend.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.