nieuws

Expositie over oud-Zwolse Selma Wijnberg die Sobibor overleefde

In de Synagoge in Zwolle is een expositie geopend over het oorlogsverhaal van Selma Wijnberg die wonder boven wonder het vernietigingskamp Sobibor overleefde. Tijdens een opstand in dit Poolse kamp wist ze te ontsnappen.
De familie van Selma had een Joods hotel aan de Veemarkt in Zwolle. Selma werkte daar ook. Maar het hotel moest in de oorlog op last van de Duitsers worden gesloten. Selma dook onder maar werd toch opgepakt. Via kamp Westerbork werd ze met een overvolle goederentrein naar Sobibor gebracht. Een reis die drie dagen en nachten duurde.
In het vernietigingskamp heeft ze vreselijke dingen gezien en meegemaakt. Maar wonder boven wonder overleefde ze het. Ze leerde daar een Poolse man kennen met wie ze later is getrouwd. Via een grote omweg over onder meer de Middellandse Zee kwam ze vlak na de oorlog toch weer in Zwolle terecht.
Maar daar werd ze niet met open armen ontvangen, onder meer vanwege haar Poolse man. Ook de Nederlandse regering weigerde in die tijd deze man een verblijfsvergunning te geven. Hij moest terug naar Polen. Maar dat deden ze niet. De twee besloten om te emigreren naar Canada waar Selma nog steeds woont. Ze is bijna 95 jaar en het gaat goed met haar. Maar de overtocht naar Nederland is toch iets te veel.
De tentoonstelling over haar oorlogsverhaal werd geopend in bijzijn van 37 familieleden. Deze mensen zullen ook vertegenwoordigd zijn bij de Stille Omgang die in Zwolle traditioneel wordt gehouden vlak voor dodenherdenking. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.