nieuws
Twente, Verenigt! wil dat Nationale ombudsman de politieactie tijdens FC Twente-PSV onderzoekt
Marc Hogenberg, voorzitter Twente, Verenigt!
Ledenvereniging Twente, Verenigt! wil dat de Nationale ombudsman onderzoek doet naar de politieactie tijdens FC Twente-PSV, begin april. "De inval in het supportershome van Vak-P en de daarbij ontstane chaos is inmiddels een aantal weken geleden, maar nog altijd heerst een hoop onduidelijkheid." De ledenvereniging wil dat onder meer de veiligheid in de Grolsch Veste wordt onderzocht.
"De inval en het onderzoek naar drugshandel dan wel ondermijning is een juridische aangelegenheid waar serieus onderzoek naar gedaan moet worden en waar een rechter zijn oordeel over moet vellen", schrijft de ledenvereniging op haar website.
Voorzitter Marc Hogenberg legt het in zijn eigen woorden uit: "Het personeel bleek tijdens de wedstrijd totaal niet op de hoogte van wat er gaande was. Daardoor zijn er veel mensen in gevaar gebracht. Wij willen niet met het vingertje wijzen, maar zorgen dat er lering wordt getrokken uit deze situatie."
De politie deed op 6 april een inval in het supportershome van Vak-P, op zoek naar bewijs van drugshandel en ondermijning. In het stadion ontstond onrust en braken ongeregeldheden uit, die buiten het stadion werden voortgezet. De politie besloot onder meer met rubberkogels te schieten.
'Hoe kon veiligheid in geding komen?'
Twente, Verenigt! wil dat wordt onderzocht hoe het kon gebeuren dat een compleet stadion werd ontruimd, hoe het besluit om op mensen te schieten tot stand is gekomen en hoe de veiligheid van stewards, medewerkers, sponsors, supporters en agenten in het geding heeft kunnen komen.
De gemeente Enschede verwacht dat de evaluatie naar de communicatie tijdens de actie binnenkort gaat beginnen. Bij dat onderzoek zijn de gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie en FC Twente betrokken. De ledenvereniging heeft grote twijfels bij de onafhankelijkheid van de betrokken onderzoekspartijen. Ook vraagt ze zich af waarom Vak-P er niet bij betrokken wordt.
"Optreden tegen eventuele drugshandel en ondermijning heeft vanzelfsprekend onze steun. Het is echter de vraag of de gekozen actie met de daarbij gepaard gaande neveneffecten de juiste keuze is geweest. Wij vinden dat er alles aan gedaan moet worden om een dergelijk exces in de toekomst te voorkomen zodat we weer gewoon kunnen genieten van een heerlijke pot voetbal in een kolkende Grolsch Veste."
Vak-P
Op haar Facebookpagina noemt supportersvereniging Vak-P het onderzoek een nieuw dieptepunt in de gang van zaken. "Een slager die zijn eigen vlees keurt. Daarnaast bepalen drie van de vier betrokken partijen zelf wat er wel en niet onderzocht wordt. De Gemeente Enschede, politie en FC Twente stellen vast welke vragen er gesteld moeten worden, maar zijn nota bene zelf onderwerp van het onderzoek."
Ook zet Vak-P vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de twee onderzoekers die aangewezen zijn, iets dat ook wordt gedaan door Twente, Verenigt!
Lees meer: