nieuws

Afstemming bij hulp aan daklozen in Zwolle kan beter

De hulpverlenende instanties moeten de zorg en opvang van jonge daklozen in Zwolle beter onderling gaan afstemmen. Het uitgangspunt moet daarbij zijn dat geen enkele jongere nog tegen zijn wil een nacht op straat doorbrengt.    Â
Dat is het resultaat van het gesprek dat voormalig raadslid van Swollwacht Freddy Eikelboom vanmorgen had met wethouder Vedelaar en de overkoepelende zorgorganisatie RIBW. Aanleiding voor het overleg was dat Eikelboom vorige week op eigen kosten een aantal zwerfjongeren had ondergebracht in een hotel, omdat er voor hen geen plek zou zijn bij de reguliere daklozenopvang in Zwolle. De gemeente Zwolle nam die kosten overigens later van Eikelboom over.
Eikelboom is lid van de Vrienden van de Herberg, die zich in Zwolle ontfermt over de zorg en huisvesting van zwervers.  

Klokjes gelijk zetten

"De gemeente Zwolle was en is van goede wil, maar het bleek nodig dat de klokjes weer gelijk zouden worden gezet", zegt Eikelboom over het gesprek van vandaag. Voor alle betrokken partijen -gemeente, RIBW en daklozenopvang De Herberg- is duidelijk dat niemand tussen wal en schip mag vallen. "Voor elke zwerfjongere moet er een slaapplek geregeld worden als ze niet 's nachts op straat willen slapen. Dat moet ook buiten kantoortijd geregeld kunnen worden", vat Eikelboom samen.
Het komt neer op een goede communicatie en naleven van afspraken, zegt hij. De gemeente is verantwoordelijk, maar na vijf uur moeten de hulpinstanties elkaar wel kunnen vinden en de juiste hulp kunnen bieden als zich iemand bij De Herberg meldt. De afspraak is nu dat jongeren van buiten Zwolle een overlap van drie dagen huisvesting in De Herberg krijgen. "Maar dan moet de juiste instantie zich over de zwerfjongere hebben ontfermd."        
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.