nieuws

Ambassadeurs van de vrijheid organiseren lunch voor kinderen en vluchtelingen in Olst

Lunchen en met elkaar praten over vrijheid. Dat gebeurde vanmiddag op basisschool De Klimboom in Olst.
Leerlingen uit groep 7 en 8 schoven aan, samen met drie vluchtelingen en drie mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. De lunch was een initiatief van vier ambassadeurs van de vrijheid.

Ambassadeur van de vrijheid

Eén van hen is de 13-jarige Ainhoa van der Horst uit Olst. Samen met de 15-jarige Emma en Sophie en de 14-jarige Daphne is ze vorige maand benoemd tot ambassadeur van de vrijheid. Met z'n vieren hebben ze de lunch op poten gezet en geregeld dat er ook wat vluchtelingen en mensen die de oorlog hebben meegemaakt bij aanwezig waren.
"Ik vind het belangrijk dat we samen kunnen praten over vrijheid. Ik ben vorige maand naar het oorlogsmuseum in Nijverdal geweest en daar hebben we veel geleerd over de Tweede Wereldoorlog. Die kennis willen we graag overbrengen aan anderen."

Tachtig kinderen

In Nijverdal waren destijds tachtig kinderen uit heel Overijssel. Tachtig ambassadeurs van de vrijheid. Ze kregen onder meer een film over de landing in Normandië te zien. Ook vertelde de 80-jarige dochter van een NSB-er hoe haar jeugd er uit heeft gezien.
Yahya Al Kayed uit Syrië was één van de vluchtelingen, die in de school zijn verhaal kwam doen. Hij legde aan een ademloos luisterende klas het verschil tussen vrijheid in Syrië en Nederland uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.