nieuws

Documentaire van Zwollenaar maakt ons bewust van de omgang met de aarde

Documentairemaker Robert Bridgeman uit Zwolle is naar Amerika geweest om het verhaal van de indianen in North Dakota te vertellen. In het Standing Rock reservaat wordt een pijpleiding aangelegd en daar zijn de indianen boos over. In de documentaire More than a pipeline wil hij mensen bewust maken van hoe we omgaan met de aarde en de natuur.
De indianen in Noord-Amerika worden stelselmatig onderdrukt. Ook nu is zonder hun toestemming besloten dat er een pijpleiding door hun gebied wordt aangelegd. "Een economische keuze van Trump waar sommige mensen heel rijk van gaan worden", zegt Bridgeman. "Misschien wel een beetje vergelijkbaar met de aardgasproblemen in Groningen."
De documentairemaker uit Zwolle zag de beelden van de demonstrerende indianen in North Dakota en schrok. "De indianen stonden daar vreedzaam te demonstreren en de Amerikaanse overheid stuurt er een enorme politiemacht op af met honden en traangas. Toen dacht ik: "we moeten ernaartoe'".

Bewustwording

De indianen zijn veel bezig met spiritualiteit en staan dicht bij de aarde. Dat raakte Bridgeman tijdens het maken van de documentaire. Hij vindt het zelf ook belangrijk om goed om te gaan met de aarde. "We zijn vaak niet meer verbonden met de natuur. Denk aan ontbossing en de klimaatproblemen. De indianen snappen dat wel en worden onderdrukt. De grote banken begrijpen het bijvoorbeeld niet."
More than a pipeline vertelt daarmee een actueel verhaal dat aandacht vraagt voor meerdere problemen. In juni gaat de film in Amerika in première.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.