nieuws

Internationale mediabelangstelling voor expo 'Roofkunst' Deventer

De Bergkerk in Deventer is de afgelopen dagen getransformeerd tot museum. Voor de eerste echte tentoonstelling 'Roofkunst' is inmiddels driekwart van de werken binnengebracht.
Het gaat om echte topstukken van bekende kunstenaars als Cuyp en Ruysdael. "We zijn alles nu aan het afhangen", zegt Daaf Ledeboer van de organiserende Terborch-stichting. "Komende week komen er nog enkele werken uit verschillende musea her en der in het land, maar het leeuwendeel is er." 
'Roofkunst' vertelt het verhaal van met name Joodse kunsthandelaren en particulieren, wiens kunst, kort voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Duitse handen terechtkwam.

Rembrandt

Een groot deel van de kunstwerken komt uit het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dat zijn ruim 30 werken, waaronder een schilderij dat lange tijd werd aangezien als een Rembrandt. Nazi-kopstuk Hermann Göring wilde het werk destijds koste wat kost bemachtigen. Maar er is ook werk te zien uit onder meer het Dordrechts Museum, Museum Catharijneconvent en De Fundatie.

Goudstikker

Ook zijn er veel kunstwerken te zien uit de collectie van de Joodse kunsthandelaar Goudstikker. Alle werken die hij verhandelde, schreef hij op in zijn zakboekje. Het bleek na de oorlog een belangrijk bewijsstuk om werken terug te vinden. Het zakboekje is ook op de tentoonstelling te zien. 
"Het is fantastisch om te zien dat alles nu samenkomt", zegt Ledeboer. "We hebben jaren geknokt om deze tentoonstelling tot stand te brengen. Nu het dan eindelijk vorm krijgt is magisch. Ik raak er geëmotioneerd van." 

New York Times en BBC

De Bergkerk in Deventer is afgelopen jaren flink onder handen genomen en geschikt gemaakt voor museale omstandigheden. Ook werden er speciale panelen gebouwd, die voor toekomstige exposities opnieuw te gebruiken zijn. "Primeurs te over", zegt Ledeboer. "Zo is het de eerste keer dat er een dergelijke tentoonstelling in Nederland wordt gehouden en de eerste keer dat er een expo van deze omvang is georganiseerd in de Bergkerk. Geen wonder dat de New York Times en de BBC hierover gaan publiceren."
De expositie 'Roofkunst' gaat op 12 mei open voor publiek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.