nieuws

Warmtenetten in Overijssel, gebruikers betalen veel te veel

Warmtenetten in Overijssel zijn de toekomst, als het aan energieleveranciers en milieufanaten ligt. Maar, zo blijkt uit onderzoek, huishoudens die aangesloten zijn op een warmtenet, zijn veel duurder uit. Ondanks dat ze hun steentje bijdragen aan het milieu.Â
Willemijn Kuitenbrouwer van vergelijkingssite Easyswitch heeft het uitgerekend; mensen die aangesloten zijn op een warmtenet betalen per jaar 167 euro meer dan de buren op gas. En dat mag volgens haar niet.
“De Warmtewet schrijft voor dat de tarieven van warmtenetten niet hoger mogen liggen dan die van gas en toch weten de aanbieders van warmtenetten kennelijk onder deze regel uit te komen. We vinden daarom ook dat de Warmtewet zo snel mogelijk moet worden aangepast.”

Hoge energierekening

Marianne van Waveren uit Almelo is al jaren aangesloten op stadswarmte. Ze schrok zich een hoedje van de eerste energierekening. Die was veel hoger dan de rekening die we in onze oude tochtige pastorie in Brabant kregen, terwijl dit huis in Almelo veel kleiner en juist goed geïsoleerd is.
Van Waveren rekent ons voor dat ze per jaar zeker 600 euro meer betaalt dan bij een gasaansluiting. “Overstappen mocht eerst ook niet. Nu kan dat wel, maar de kosten daarvan zijn zo hoog, dat loont de moeite niet.”

Plannen met warmtenetten

Warmtenetten in Overijssel zijn er inmiddels op meerdere plekken, ruim tienduizend huishoudens zijn inmiddels aangesloten: 
Voor de toekomst heeft vooral exploitant Ennatuurlijk veel uitbreidingsplannen. Zo komt er in Deventer een hele nieuwe wijk die aangesloten moet worden op het bestaande warmtenet in de stad. Maar de grootste uitbreiding wordt gerealiseerd in Enschede, blijkt na een inventarisatie van de toekomstplannen voor
Erik Stronk is directeur bij Ennatuurlijk. Volgens hem is het een kwestie van tijd dat warmtenetten goedkoper worden dan gasnetten. “Je ziet de tarieven van gas steeds verder stijgen en onze ambitie is om de tarieven van de warmtenetten gelijk te houden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.