nieuws

Twaalf jaar cel voor verkrachten van meisje uit Kampen en poging tot doodslag

Een asielzoeker uit Eritrea moet twaalf jaar de cel in voor de verkrachting van een 17-jarig meisje uit Kampen. De man is ook veroordeeld voor poging tot doodslag, omdat hij probeerde haar om het leven te brengen door haar te wurgen en te verdrinken. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een celstraf van elf jaar.
De dader, die in het asielzoekerscentrum in Dronten woont, trok het meisje in de nacht van 3 op 4 september vorig jaar op de Flevoweg in Kampen van haar fiets en verkrachtte haar. Daarna kneep hij de keel van het meisje dicht, waardoor ze zwaar letsel aan haar nek opliep.
De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is voor verkrachting en poging tot doodslag. De rechter heeft het over 'bruut handelen van de verdachte'. De man moet ook een schadevergoeding van ruim 76.000 euro betalen.

Verklaring
De verklaring van de man tijdens de zitting vorige maand was anders dan de verklaring die hij eerder bij de politie had afgelegd. Hij had tegenover de politie verklaard dat hij het meisje vanwege lustgevoelens had verkracht, maar tijdens de zitting zei hij dat het toeval was geweest.
De man zei toen wel dat hij spijt had van wat er was gebeurd en wilde dat hij de nacht weer kon terugdraaien.

Hogere straf

De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie. Dat komt door het verregaande geweld dat de man gebruikte en dat een volstrekt willekeurig gekozen minderjarige vrouw het slachtoffer was.
De man is volledig toerekeningsvatbaar. Het posttraumatische stresssyndroom en zijn mogelijke laagbegaafdheid staan niet in verband met wat er gebeurde die nacht. Die stoornissen of het alcoholmisbruik zijn geen redenen voor een lagere straf.
Daarnaast rekent de rechtbank hem ook zijn houding tijdens het proces aan. Die staat haaks op zijn verklaring dat hij spijt heeft. Eerst ontkende hij alles. Daarna bekende hij wat door forensisch bewijs niet meer te ontkennen was.
Ook tijdens de zitting kwam hij deels terug van zijn eerdere bekentenis. De man toont daarmee aan op geen enkel moment de volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden te nemen en geeft geen enkele verklaring over zijn beweegredenen. Daarmee zal de vrouw altijd in het ongewisse blijven waarom en waarom juist zij doelwit is geworden van het gruwelijk en harteloos handelen van verdachte.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.