nieuws

COA biedt burgemeester Koelewijn uitleg naar aanleiding verkrachting meisje uit Kampen

Bort Koelewijn (burgemeester Kampen)
Bort Koelewijn (burgemeester Kampen)
Burgemeester Bort Koelewijn van de gemeente Kampen heeft vanmiddag uitleg gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers over de begeleiding van asielzoekers in azc Dronten.
De burgemeester vroeg daarover om uitleg en regelde een gesprek met het COA, azc Dronten en de gemeente Kampen. Dit gebeurde naar aanleiding van de verkrachting en mishandeling van een minderjarige meisje uit Kampen, in september 2016.
“Hoe is het mogelijk dat een man, bewoner van een azc, die uit een oorlogsgebied komt en die mogelijk een trauma heeft, diep in de nacht in z’n eentje op straat rond kan struinen?", vroeg het slachtoffer uit Kampen aan de burgemeester. Koelewijn besloot daarop te reageren en regelde een verhelderend gesprek.

Begeleiding

"Het COA heeft uitgelegd dat er een uitgebreide intake wordt gehouden waar de mensen worden geplaatst. Er wordt ook op meerdere momenten gekeken of bewoners extra begeleiding nodig hebben, omdat zij bijvoorbeeld een trauma of hulpvraag hebben", legt de burgemeester uit. Ook hebben de bewoners een vast contactpersoon, dat regelmatig contact met hen heeft. 

Snel opgepakt

Koelewijn: "Het COA heeft aangegeven dat voor bewoners van het azc dezelfde wetten, regels en plichten gelden als voor overige bewoners van dit land. Doordat de contactpersonen in nauw contact zijn met de bewoners kunnen eventuele signalen hierover snel opgepakt worden. Maar, dat neemt niet weg dat het risico op incidenten, net als in de samenleving, blijft bestaan."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.