nieuws

Directeur Reisopera: 'We hebben niets geleerd van de geschiedenis'

Nicolas Mansfield, directeur van de Nederlandse Reisopera, staat vandaag ook stil bij de oorlogsslachtoffers. "De wereld heeft niets geleerd van de geschiedenis".Â

Stilstaan bij oorlog

Op Facebook plaatste Mansfield dat hij ook stilstaat bij familieleden die op welke manier dan ook betrokken zijn geweest bij een oorlog, zoals zijn opa "wiens leven verwoest is in de Eerste Wereldoorlog," en zijn vader "die aanwezig was bij de bevrijding van concentratiekampen en dingen heeft gezien waarover hij nooit heeft willen praten."
Zijn opa was soldaat in de Eerste Wereldoorlog en heeft de verschikkingen van de loopgraven meegemaakt. "Hij kwam terug van de oorlog en kon geen adem meer halen, vanwege al het gas wat hij daar heeft ingeademd." 

We dreigen het normaal te gaan vinden

Mansfield kijkt niet alleen naar het verleden maar ook naar de oorlogen van vandaag. "De dagelijkse wreedheden die zo 'gewoon' zijn geworden dat we dreigen het allemaal 'normaal' te gaan vinden. Oorlog, geweld, intens verdriet. Als de wereld iets heeft geleerd van zijn geschiedenis is het dat de wereld niets heeft geleerd van zijn geschiedenis. Daar mogen we zowel collectief als individueel bij stilstaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.