nieuws

Wie vist geld uit de offerblokken van een Mariakapel in Almelo?

Offerblok in de Mariakapel in Almelo
Offerblok in de Mariakapel in Almelo
Was het iemand van de parochie? Of toch een bezoeker van de Mariakapel? Na het plaatsen van camera's weten ze het bij de St. Georgiusbasiliek in Almelo zeker: een vrouw van buiten de kerk vist geregeld al het geld uit de offerblokken.
In de offerblokken stoppen bezoekers van de Mariakapel geld als ze een kaarsje voor iemand op willen steken. "Het speelt al een jaar", vertelt koster Bertus Oink van de basiliek.

'Al het papiergeld weg'

"Vorig jaar begon het. Ik was op een zaterdagochtend hier, keek in in de offerblokken, daar zat toen honderd euro aan papiergeld in. Zondagochtend wilde ik het geld eruit halen, toen was al het papiergeld weg." 
Het is vrijwel onmogelijk om zonder sleutel geld uit de offerblokken te halen. De gaten en sleuven waarin munt- en papiergeld verdwijnt zijn klein.

Eerst intern gaan kijken

Het parochiebestuur is meteen intern gaan kijken. Wie kon bij de sleutels van de offerblokken? Toch bleek al snel dat het probleem niet intern zat. Het moest iemand van buiten de kerk zijn. Om te zien wie het geld er telkens uit steelt zijn camera's opgehangen in de kapel.
Uiteindelijk filmt die camera meerdere diefstallen, vanaf september vorig jaar tot en met begin vorige maand. Telkens is dezelfde vrouw op de beelden te zien. Ze is soms wel een uur in de Mariakapel te vinden om geld uit de offerblokken te vissen.

Buit al 2000 euro

"Als er iemand binnenkomt gaat ze op een bankje zitten", zegt Oink. "Maar zodra ze weer alleen is gaat het gehengel verder. Er zijn ook dagen dat ze meerdere keren de kapel heeft bezocht om geld te stelen. Inmiddels heeft ze denk ik al zo'n 2000 euro uit de offerblokken gehaald."
Bij de basiliek herkennen ze de vrouw niet. "Ze is verder nooit in de kerk te vinden", zegt koster Oink. De vrouw verschijnt ook niet op vaste dagen of tijden, waardoor het voor de politie niet te doen is om bij de basiliek te posten.
Zowel bij de kerk als bij de politie balen ze van de vele diefstallen in de Mariakapel. "Ze komt telkens maar met één doel naar die Mariakapel", zegt politiewoordvoerder Nicôle van Voorst. "We hopen dat de vrouw wordt herkend of zichzelf bij de politie meldt."

Tips?

Herkent u de vrouw of heeft u andere tips? Bel dan naar het gratis nummer van de tiplijn: 0800 – 6070. Heeft u informatie, maar wilt u er zeker van zijn dat de politie niet achter uw naam of telefoonnummer komt, reageer dan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden
Update 5 mei: Er is een vrouw aangehouden die wordt verdacht van de diefstallen uit de offerblokken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.