nieuws

Gemeente Hardenberg houdt 5,8 miljoen over in 2016

Gemeente Hardenberg heeft een overschot van 5,8 miljoen
Gemeente Hardenberg heeft een overschot van 5,8 miljoen
De gemeente Hardenberg sluit 2016 af met een overschot van 5,8 miljoen euro op de jaarrekening. Het grootste aandeel van het overschot komt van besparing in de zorg.
Nadat alle inkomsten en uitgaven van de gemeente op een rijtje zijn gezet, blijkt Hardenberg een overschot van 5,8 miljoen euro te hebben. Dat is meer dan in de loop van 2016 werd verwacht.

Fors bedrag

Dat is een fors bedrag. ''Dat komt onder meer doordat het weer goed gaat met de economie. Toch zullen we behoedzaam met ons geld blijven omgaan. Het kan zo maar zo zijn dat we meevallers van nu straks hard nodig hebben”, zegt wethouder Douwe Prinsse. 

Grote meevallers

Het overschot komt door een paar grote meevallers die vooraf niet te voorzien waren. Zo was Hardenberg de afgelopen jaren koploper in Overijssel als het gaat om de verkoop van bedrijventerrein en verkocht ze in 2016 meer grond dan verwacht.
Ook werden fors meer woningen gebouwd. Dit levert een meevaller van 1,7 miljoen euro op.

Zorg

Ruim de helft van het overschotbedrag is te danken aan een besparing van de zorgkosten. Het jaarlijkse budget van de zorg in de gemeente Hardenberg was 44,4 miljoen euro. Uiteindelijk vielen deze kosten 2,4 miljoen euro lager uit dan het begrote bedrag. 

Overschot

Maar wat gaat er nu gebeuren met het forse overschot? Er is een tweedeling gemaakt in het overschot van 2016. 2,4 miljoen euro is gereserveerd voor projecten en activiteiten die alsnog uitgevoerd moeten worden in 2017. 
Er blijft dan nog 3,4 miljoen euro over. Dat gaat naar de algemene reserve, die daardoor bijna 31,3 miljoen bedraagt. Volgens de gemeente is dat voldoende om tegenvallers te kunnen opvangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.