nieuws

Politie Zwolle gaat jongeren met videobeelden confronteren met eigen stomdronken gedrag

De politie gaat in Zwolle stomdronken jongeren confronteren met hun eigen gedrag. Agenten dragen vanaf morgen zogenoemde bodycams, waarmee ze jongeren kunnen filmen die ernstig onder invloed zijn. De jongere wordt een paar dagen later uitgenodigd om de beelden samen met zijn of haar ouders te bekijken op het politiebureau.
Het doel van het bekijken van de beelden en het gesprek met de ouders is om hen bewust te maken van de risico's van het vertoonde gedrag en om herhaling van alcoholmisbruik te voorkomen. De politie in Amersfoort gebruikt deze preventiemethode al een tijdje en met succes. Volgens het Trimbosinstituut is het een effectieve manier van interventie.
De bodycams worden tijdens uitgaansnachten in Zwolle gedragen. De agenten bepalen per situatie of er beelden gemaakt moeten worden of niet. De beelden die worden gemaakt, worden nadat ze door de jongeren en ouders zijn gezien weer vernietigd. Bij de gesprekken kunnen medewerkers van Halt aanwezig zijn, die als het nodig is meteen met een Halt-traject kunnen beginnen.
Vorige week plaatste de Zwolse politie op haar Facebookpagina een bericht over de zorgen om het grote aantal stomdronken minderjarige jongeren tijdens Koningsdag. Meerdere ouders werden gebeld om hun kind op te komen halen, een aantal jongeren moest zelfs naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis worden gebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.