nieuws

Jongen van zeearend op Vogeleiland in het Zwarte Meer geringd

Jong van zeearend krijgt pootring
Jong van zeearend krijgt pootring
Boswachters van Natuurmonumenten hebben samen met roofvogelringers van Sovon vandaag twee jongen van een zeearendnest op het Vogeleiland in het Zwarte Meer bij Zwartsluis voorzien van pootringen.
Het is voor het derde jaar op rij dat de zeearend succesvol heeft gebroed op het Vogeleiland in het Zwarte Meer. Dit voorjaar worden er twee jongen grootgebracht, die nu ongeveer vier weken oud zijn.
Beide jongen zijn gezond en wegen 3700 gram. De twee jonge zeearenden van het Vogeleiland zijn herkenbaar aan een zwarte aluminium ring met de witte letters AV14 en AV15. Vogelaars kunnen deze ringen met een verrekijker of telescoop aflezen en doorgeven aan het Vogeltrekstation. Dit is van belang om inzicht te krijgen in de verspreiding en de leefwijze van de zeearend in Nederland.

Zeearenden zijn honkvast

Het eerste jaar dat de zeearend op het Vogeleiland broedde, heeft het vrouwtje twee eieren gelegd. Daarvan is er één uitgekomen die te herkennen is aan een zwarte ring met de witte letters AV07. Vorig jaar heeft de zeearend twee jongen grootgebracht. De jongen van vorig jaar zijn te herkennen aan een ring met de codes AV10 en AV11. Boswachter Ruben Kluit: "Het is erg mooi om te zien dat de zeearenden honkvast zijn en voor het derde jaar jongen hebben op het Vogeleiland."

Eten in overvloed

Tijdens het ringwerk is meteen het nest bekeken op prooiresten. De jongen hebben het goed. Naast een forse snoek en twee brasems lagen er resten van tien meerkoeten, een fuut, een krakeend, een haas en een muskusrat in het nest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.