nieuws

Burgemeester Dronten vond gesprek met collega Koelewijn 'níet harmonieus'

Bort Koelewijn, burgemeester Kampen
Bort Koelewijn, burgemeester Kampen
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten heeft het gesprek dat hij gisteren had met zijn collega Bort Koelewijn van Kampen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zelf níet als harmonieus ervaren. Dat heeft hij desgevraagd gezegd tegen omroep Flevoland.
Beide burgemeesters zaten gisteren met het COA en de politie om tafel naar aanleiding van de verkrachting van een meisje van 17 in Kampen door een bewoner van het AZC in Dronten. Centraal in het gesprek stond een eerder gedane opmerking van burgemeester Bort Koelewijn dat voor asielzoekers een avondklok in gesteld zou kunnen worden. Burgemeester Aat de Jonge vindt dat idee 'verwerpelijk'.

Koelewijn noemde gesprek harmonieus

Burgemeester Bort Koelewijn omschreef het gesprek dat hij met zijn collega uit Dronten daarover had als harmonieus. Burgemeester Aat de Jonge heeft een ander gevoel over gehouden. "Ik heb een ander beeld bij harmonieuze gesprekken".

"We moeten ons afvragen bij wat we zeggen of dat de zaak dient. En wat is de zaak? Dat is in de eerste plaats het verschrikkelijke feit dat het slachtoffer is overkomen, daarover bestaat geen enkel misverstand."

Uitspraken Koelewijn hebben vlucht genomen

In de ogen van De Jonge hebben de uitspraken van Koelewijn een vlucht genomen die veel verder gaat: "Mensen in een AZC zitten soms met een even groot trauma als het meisje in Kampen. Alles wat we daar verder over zeggen lost niets op."
Over het woord ‘avondklok’, zegt De Jonge. "Het is een gedachte die om allerlei redenen niet kàn. Het nationale en internationale recht verzet zich daartegen."

AZC deel van de samenleving

Er is vervolgens aan Koelewijn uitgelegd hoe een AZC werkt, hoe een intake werkt, dat er een medisch onderzoek wordt gedaan, dat mensen worden gevolgd en begeleid. "Het AZC is een deel van de gewone samenleving, waar het ook wel eens helaas héél erg mis kan gaan. Maar dat kan ook met een inwoner van Kampen en van Dronten. Ik verwijs kortheidshalve naar het hele vraagstuk van verwarde personen, waar dit enige relatie mee heeft. Dat is een heel lastig, niet gering probleem in onze samenleving”, aldus De Jonge.
De asielzoeker is vandaag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.