nieuws

'Uitspraak rechter over koeien bioboeren geeft onzekerheid'

Niet alle boeren zijn er blij mee dat de rechter heeft besloten dat vijf bioboeren hun koeien niet hoeven te slachten om aan het fosfaatreductieplan te voldoen. "Wat betekent het als andere boeren ook naar de rechter stappen?", vraagt Geert Stevens uit Holten, bekend van de 'Laarzenactie', zich hardop af.
De bioboeren hoeven zich van de rechter niet aan de nieuwe plannen te houden, omdat zij zich al houden aan strenge fosfaatregels en financieel extra benadeeld worden. "Ik kan mij zijn geluk voorstellen, maar ik spring nog niet direct een gat in de lucht. Het geeft mij weer een stukje onzekerheid."
Stevens vervolgt: "Wat betekent het voor mijn bedrijf? Ik heb ook koeien moeten wegdoen. Dat moeten we eigenlijk allemaal in Nederland. Er moeten 160.000 koeien weg uit Nederland om aan de voorwaarden van Brussel te voldoen. Nu hoeft Henk Aa zijn koeien niet weg te doen. Dat is heel mooi voor hem, alleen wat gaat het voor de rest van de boeren betekenen?"
Stevens vraagt zich af of het reductieplan van staatssecretaris Van Dam nog wel werkt. "Komt dat plan op z'n gat te liggen? Als het allemaal wordt vrijgegeven, dan raken we de speciale uitzonderingspositie die we in Europa hebben kwijt. En dan moeten er straks meer dan 250.000 koeien weg. Daar heb ik wel wat zorgen over."

Uitspraak rechter

Vorige maand gingen bioboer Henk Aa uit Heino en vier andere boeren naar de rechter om de slacht van hun koeien, een gevolg van de regels van staatssecretaris Van Dam, aan te vechten. Gisteren stelde de rechter het fosfaatreductieplan buiten werking voor de boeren.
Zelf naar de rechter stappen, doet Stevens niet. "Ik zit al op het niveau van 2015." Maar vermoedelijk stappen er wel meer boeren naar de rechter en dat veroorzaakt volgens de boer uit Holten problemen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.