nieuws

Schoolkinderen in Oldenzaal krijgen les over de dode hoek

Ze gaan volgend jaar naar de middelbare school en in de meeste gevallen moet er dan iets verder gefietst worden. En dus krijgen deze maand 450 schoolkinderen uit Oldenzaal en Weerselo les over de gevaren van de dode hoek van vrachtwagens en bussen.
Op het terrein van transportbedrijf Heisterkamp in Oldenzaal worden de kinderen in groepjes verdeeld. Ze krijgen uitleg bij een maquette waar een schaalmodel vrachtwagen en fiets zijn neergezet. Een rij-instructeur legt uit wat er allemaal mis kan gaan.

Nooit achter een vrachtwagen

Zo leren de kinderen dat ze nooit achter een vrachtwagen moeten gaan staan. Of ter hoogte van bijvoorbeeld het portier. In beide gevallen kan de chauffeur ze niet zien, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Uiteraard wordt er ook gebruik gemaakt van echte vrachtwagens. De kinderen mogen om beurten achter het stuur gaan zitten, terwijl klasgenoten om het voertuig heen lopen. Ze ontdekken zo zelf in wat voor situatie de chauffeur zich bevindt.

'Absoluut nuttig'

Vrachtwagenchauffeur Karin Wild werkt graag mee aan de lesdag. "Het is absoluut nuttig om dit te doen. Kinderen realiseren zich vaak niet wat een chauffeur wel en niet kan zien, hoeveel spiegels er ook hangen. Als dit ertoe bijdraagt dat ze zich meer bewust zijn van bepaalde zaken, dan is het goed", zegt ze.
Ook Berend Witte van Veilig Verkeer Nederland afdeling Oldenzaal is blij met de les, die al twintig jaar wordt gegeven aan leerlingen van groep 8. "Als je er maar één leven van een kind door redt, is het wat mij betreft al helemaal geslaagd."

Aloysiusschool

Volgende week is er weer een groep Oldenzaalse scholieren aan de beurt. Eind van de maand wordt de cursus gegeven voor kinderen van de Aloysiusschool in Weerselo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.