nieuws

Doodgestoken Joel Alfarez uit Deventer op 'Muur tegen Geweld'

Joël Alfarez uit Deventer
Joël Alfarez uit Deventer
Nabestaanden van de omgebrachte Joel Alfarez uit Deventer plaatsen volgende week een herdenkingsplaatje op de 'Muur tegen Geweld'. Dat gebeurt op zaterdag 20 mei.
De 'Muur tegen Geweld' is een monument in de Drentse gemeente De Wolden, om mensen te gedenken die door geweld om het leven zijn gekomen. Inmiddels zijn ruim honderd plaatjes aangebracht. Elk jaar in de maand mei wordt er een ceremonie gehouden. 

Slagader

Joel Alfarez werd op oudejaarsdag 2015 in Zutphen door messteken om het leven gebracht. Vorige maand werd Abdi H. voor die daad tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat was conform de eis van Justitie. Volgens de rechtbank was hij het die Joel meerdere malen heeft gestoken, waaronder in de slagader in z'n arm.
Medeverdachte Jamal A. werd ontslagen van rechtsvervolging. Volgens de rechtbank heeft hij wel klappen uitgedeeld aan Alfarez, maar deed hij dat uit zelfverdediging. Tegen hem was door Justitie 4 jaar cel geëist. 

Hoger beroep

Er volgen nog hoger beroepszaken bij het gerechtshof. In de zaak van Abdi H. is zowel de veroordeelde als het Openbaar Ministerie in beroep gegaan. In de zaak van Jamal A. heeft alleen Justitie bezwaar tegen de uitspraak. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaken dienen bij het gerechtshof.

Ruzie

Alfarez was in Deventer beter bekend als de 'zingende barman'. Bij zijn voetbalclub Helios greep hij vaak na de wedstrijd naar de microfoon. Alfarez kende de veroordeelde Abdi H. wel, maar was geen vriend van hem. De twee hadden afgesproken op een parkeerplaats in Zutphen, nadat Abdi 's ochtends achter Alfaez had aangereden. Alfarez dacht dat Abdi hem had achtervolgd en was daar niet van gediend. Nadat Joel Alfarez een kopstoot had uitgedeeld aan Abdi, ontstond er een ruzie. 

Mes

Jamal A. was die dag mee met Abdi. Hij zag vanuit de auto dat de twee ruzie hadden gekregen. Hij stormde de auto uit en kwam tussenbeide. Jamal sleurde Abdi weg van het gevecht en deelde een uppercut uit aan Alfarez, nadat die Jamal had geslagen. Toen Abdi even bij het gevecht vandaan was, pakte hij een mes en stak vervolgens Alfarez meermalen. Abdi en Jamal lieten Joel Alfarez hevig bloedend achter. Hij stierf later die middag in het ziekenhuis. De familie van Joel liet na de rechtszaak weten "niet te snappen dat Jamal met deze daad wegkwam". Mogelijk vellen de rechters in hoger beroep een ander oordeel over zijn rol.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.