nieuws

Onderzoeker: 'Raalte moest second opinion aanvragen voor aankoop gronden industrieterrein'

Politici uit de gemeenteraad van Raalte hadden een second opinion moeten aanvragen voordat ze overgingen tot de aankoop van gronden voor de uitbreiding van industrieterrein De Zegge VII. Dat concludeert onderzoeker Marcel van Dam. Vanavond presenteerde hij zijn onderzoeksrapport.Â
Van Dam onderzocht de gang van zaken rondom de aankoop van gronden op verzoek van het gemeentebestuur. 
Zijn belangrijkste conclusies: stop met onderzoeken, want bijna alle beschikbare informatie is boven tafel. Twee: durf als raadslid domme vragen te stellen over een onderwerp als dit. En de belangrijkste: vraag bij lastige besluiten om een second opinion. 

Reusachtig stortgat
De gemeente kende veel tegenslagen in de ontwikkeling en aankoop van de grond: er werd onverwacht veel asbest gevonden in aangekochte gebouwen, in grond van voormalig wethouder Haarman zat een reusachtig stortgat.
Bovendien worden kavels op het nieuwe bedrijventerrein amper verkocht. 

Second opinion
Een second opinion door een externe partij, had de gemeente voor veel financiële tegenslag kunnen behoeden, stelt de onderzoeker. 
"Het had op een aantal punten rondom de grondexploitatie, besluiten die je daarover neemt, haalbaarheid ervan, vierkantemeterprijs, de verwachtingen, onderzoek naar alternatieven... Daar had zo'n second opinion een rol in kunnen spelen", stelt Van Dam.

'Nog steeds financiële gevolgen'
Tegelijkertijd concludeert de onderzoeker dat het er in Raalte niet veel anders aan toe ging dan in andere plaatsen in het land. 
"Dat gebeurde in heel Nederland in 2004, 2005 en 2006. En daar hebben we nog steeds de financiële gevolgen van."

'Hoe hebben ze het kunnen doen?' 
"Als je alleen naar Raalte zou kijken, zou je zeggen: hoe hebben ze het kunnen doen, zo groot tekort creëren? Als je het in breder perspectief bekijkt, is het niet zo raar wat hier is gebeurd", aldus Van Dam.
Hoewel het rapport vanavond pas gepresenteerd werd, trekken sommige gemeenteraadsleden hun eerste lessen al. 

Zorgvuldig met industrieterreinen
"Zorgvuldiger allerlei zaken doornemen, zeker met de kennis van nu. Wees heel zorgvuldig met industrieterreinen, zeker wanneer het om gemeenschapsgeld gaat", zegt VVD-raadslid Alexander Kreule. 
Egbert den Daas van Lokaal Alternatief hamert op informatievoorziening: "Meer openbaarheid. Als je het rapport leest, dan zie je dat er voortdurend om informatie wordt gevraagd van het college."

Debat
Binnenkort vergadert de Raalter gemeenteraad over de inhoud van het rapport.  
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.