nieuws

Basisschoolleerlingen ontwerpen natuurspeelplaats Ommermars

Burgers van Ommen hebben initiatief genomen om van het 25 hectare grote natuurgebied Ommermars net buiten de stadskern, dat op dit moment vooral bestaat uit gras en bouwland, een mooi natuurpark te maken.Â
De grond is in beheer van de provincie Overijssel en moet nog wel gekocht worden. Daarvoor is een kleine vijf ton nodig, dat geld is er nog niet. Geld om plannen te maken wel.
Zo mochten scholieren van twee basisscholen uit Ommen vandaag in het gebied aan de slag met stenen, zand, hout en schelpen om mini-ontwerpen te maken voor een natuurlijke speelplaats in het gebied.
"Kinderen zijn ongeremd", zegt Hein Kuijper een van de initiatiefnemers van het project Ommermars. "Ze komen daarom vaak met verrassende en creatieve ideeën op de proppen."

Natuurbeleving Ommermars moet beter

"We willen van Ommermars een mooi natuurgebied maken, waar gewandeld, gespeeld en gevaren kan worden. Zo zijn er plannen voor het graven van een nevengeul langs de vecht waar mensen met kleine bootjes kunnen varen. Ook komt er een waterplas voor vogels en worden wandel- en fietspaden verbreed en verbeterd", zegt Kuijper.
"De beleving van het gebied kan een stuk beter, de locatie biedt uitstekende kansen om uit te groeien tot een belangrijke verblijfsplek voor recreanten want de Ommermars ligt op steenworp afstand van het centrum van Ommen."

Aankoop grond via crowdfunding financieren

"Via crowdfunding gaan we straks proberen om het geld voor de aankoop van de grond bij elkaar te krijgen, maar eerst moet er een goed plan liggen dat voor en door de burgers gemaakt is", zegt Kuijper.
"De deelname van de basisschoolleerlingen aan de ontwerpsessie is daarbij van essentieel belang. Het moet een natuurlijke speelplaats worden die helemaal voldoet aan de wensen van de gebruikers, oftewel de kinderen zelf", aldus Kuijper.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.