nieuws

Twentse robotvogel ingezet op Canadees vliegveld

Edmonton International Airport in Canada wordt de eerste luchthaven ter wereld die de Robird van Clear Flight Solutions uit Enschede dagelijks gaat inzetten. De levensechte robotvogel verjaagt echte vogels op het vliegveld.
“Dit is een historische stap voor ons bedrijf en de gehele luchtvaartindustrie”, zegt Nico Nijenhuis, oprichter en eigenaar van het Enschedese Clear Flight Solutions. “We vliegen met onze Robirds al op veel plekken, maar de stap naar dagelijkse inzet op een luchthaven is enorm. Er is al jaren veel interesse van luchthavens. Dat we nu in Canada beginnen is geweldig.”

Slimme vogels

De schade die vogels toebrengen op vliegvelden wereldwijd wordt geschat in de miljarden, en leidt soms ook tot dodelijke ongelukken. Daarnaast veroorzaken vogels schade in de agrarische sector, bij afvalverwerkingsbedrijven, havens en in de olie- en gasindustrie.
Probleem bij het weren van vogels is dat ze slim zijn en gewend raken aan bestaande oplossingen; ze vliegen er gewoon omheen. De high-tech Robird bootst de vlucht van een valk levensecht na, waardoor de vogels er niet aan gaan wennen. 

Clear Flight Solutions

De Robird is het paradepaardje van Clear Flight Solutions, een robotica en drone spin-off van de Universiteit Twente. Het bedrijf ontving recent een investering van 1,6 miljoen euro van een Amerikaanse investeringsmaatschappij: Cottonwood Euro Technology Fund. Clear Flight Solutions won de afgelopen tijd veel awards en onderscheidingen voor hun technologieën.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.