nieuws

Hersenletsel mogelijk oorzaak van gedrag Zuster Helena in Delden

Rechtspraak
Rechtspraak
Gedragsdeskundigen die de Deldense Zuster Helena onderzochten, hebben geconstateerd dat de hersenen van Zuster Helena krimpen. Ze willen gaan onderzoeken of mogelijk afwijkend gedrag in het verleden daardoor veroorzaakt werd. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen de 68-jarige zelf-uitgeroepen non, die al jaren voor veel onrust zorgt in de Twentse plaats.
Dat onderzoek staat een veroordeling wegens stalking van buren en diefstal van stroom niet in de weg, aldus de officier van justitie. Die eiste een celstraf van acht maanden waarvan 166 dagen voorwaardelijk, een opname in een psychiatrische kliniek en een contactverbod met de buren die ze lastig zou hebben gevallen.

Telefoontjes en brieven

De 68-jarige zelf-uitgeroepen non zou meerdere buren hebben lastig gevallen met een grote hoeveelheid telefoontjes en brieven. Een van de buren zou tussen juni 2015 en november 2016 zeker 240 keer telefonisch lastig zijn gevallen. Een andere zou ruim 120 keer gebeld zijn.
In sommige gevallen werd er kerkmuziek gedraaid. De Deldense non zou ook illegaal stroom hebben afgetapt en in juli 2016 in korte tijd zeven keer met alarmnummer 112 gebeld hebben. Dat deed de vrouw, omdat ze wilde melden dat er meerdere camera's geplaatst werden door buren die haar daarmee in de gaten wilden houden.

'Vertrek uit Delden aanstaande'

Zuster Helena gaat weg uit Delden, volgens de vrouw zijn de mensen in het Twentse dorp niet meer te redden. Ze gaat zich vestigen in Duitsland en kocht er zelfs al een pand waar ze haar zelf-uitgeroepen kloosterorde gaat vestigen. Het pand is nog niet betaald.
Bewoners van de Nieuwstraat in Delden hebben sinds 2010 veel last van de vrouw. De wijkagent kreeg in die tijd meer dan 750 mailtjes met klachten en in het politiesysteem staan 250 meldingen van overlast.

Volgens de officier van justitie is de strafeis vooral gericht om overlast in de toekomst te voorkomen. Een contactverbod moet daarbij helpen. Over twee weken volgt de uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.