nieuws

Bedrijfsmaatjes helpen voortijdige schoolverlating voorkomen

Het aantal studenten dat uitvalt tijdens een MBO-studie, is vooral in de lagere niveaus schrikbarend hoog. Om uitval te voorkomen ontwikkelde Landstede het concept Bedrijfsmaatje: mentoring@work.
Het idee is dat gepensioneerde medewerkers van stagebedrijven zich bekommeren om de student. Deze is vaak onzeker en durft niet altijd op zijn stagebegeleider af te stappen als er problemen zijn. "De stagebegeleider is ook degene die je beoordeelt", zegt Parisa Samadoni. Daar loop je liever niet met je problemen te koop, wil ze maar zeggen.

wiskunde als passie

Parisa loopt als docent in opleiding stage bij Landstede en heeft veel baat bij de steun van gepensioneerd maatschappelijk werkster Gery Zwanenburg. Parisa komt uit Iran en woont zeven jaar in Nederland. Wiskunde is haar passie. Zwanenburg werkte bij revalidatiecentrum Vogellanden.
Zwanenburg: "Ik kan niet rekenen maar ik kan Parisa tips geven hoe ze met de leerlingen om moet gaan." Het bleek een goede match. 
Het revalidatiecentrum Vogellanden is een van de bedrijven die het Bedrijfsmaatjesconcept hebben omarmd. Verpleegster Maaike Drost is blij met de extra steun: "Stagiaires begeleiden is niet lastig of zo maar het kost wel veel tijd. Een bedrijfsmaatje kan ons ontlasten."

betrokken

Ella Eweg, gepensioneerd medisch secretaresse bij Vogellanden, begeleidt nu twee studentes binnen Vogellanden. "Je blijft betrokken bij het bedrijf, het is leuk om met jongeren te werken en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen in de zorg", somt ze de voordelen op.
Mentoring@work ontstond vanuit het Maatjesproject, dat Nabil Sahhar ontwikkelde. Sahar is studentenbegeleider bij Landstede. Bij het Maatjesproject worden gepensioneerde docenten gekoppeld aan leerlingen. Het concept kreeg nationaal navolging en wordt nu zelfs uitgerold in Finland. 

Win-win-win

Het Bedrijfsmaatjesproject ging in maart van start. Inmiddels hebben tien bedrijven interesse getoond. Ook Jacco Vonhof van NVO-NCW en eigenaar van een schoonmaakbedrijf is enthousiast: "We gaan er mee beginnen. Het is mooi als gepensioneerde werknemers met al hun kennis met kerende post weer terugkeren in het bedrijf. Het is Win-win-win".
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.