'Nu is het echt': tentoonstelling 'Roofkunst' in de Bergkerk open voor publiek

Aan de ene deur kwam het publiek de Bergkerk binnen en via de zijdeur liepen de bouwers met kratten op wieltjes de deur uit. Vol gezonde spanning zette de organisatie vanmorgen de laatste puntjes op de i, waarna de bezoekers binnen druppelden.Â

Daaf Ledeboer van de organiserende Terborch-stichting is blij dat het vandaag dan echt zover is, ook al was het vanmorgen best nog een beetje spannend. "Je bent al zoveel jaar naar dat punt aan het werken, en nu is het eindelijk zover voor het publiek. Nu is het wel echt!"

 

Bezoekers uit alle windstreken 

"We stonden op de camping in Eefde en wilden vandaag naar huis gaan, we zagen het gisteren op televisie en besloten er vandaag nog langs te rijden", vertellen Henriëtte en Hans Swart uit Veenendaal. Ook Letty Joostema uit Brabant hoorde over de expositie en besloot vandaag direct te gaan kijken. "Heel mooi, en leuk de verhalen die erbij staan. Zo weet je waar het vandaan komt en vooral, waar de kunstwerken allemaal zijn geweest."

Indrukwekkend

Niet alleen de kunstwerken zelf staan in de belangstelling, de bijbehorende oorlogsverhalen zijn ook stuk voor stuk terug te lezen bij de werken. "Ik vind het indrukwekkend, en tegelijkertijd schandalig. Dat dingen gebeurd zijn zoals ze gebeurd zijn, dat de Tweede Wereldoorlog ook dit teweeg heeft gebracht."

Internationale mediabelangstelling

De tentoonstelling staat deze week ook internationaal in de belangstelling. In de zaterdageditie van de New York Times verschijnt morgen een verhaal over de kunstwerken en de BBC schonk afgelopen week ook aandacht aan de tentoonstelling. 

Meer over dit onderwerp:
Deventer Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: