nieuws

Besluit dijkverhoging Holtenbroek na druk buurtbewoners uitgesteld

Het besluit over de verhoging van de dijk in Holtenbroek in Zwolle wordt uitgesteld. Aanvankelijk zouden het waterschap Drents Overijsselse Delta, de provincie en de gemeente Zwolle morgen bespreken wat er met de dijk moet gebeuren.Â
Onder druk van buurtbewoners is het besluit uitgesteld en komt er een extra informatiebijeenkomst op 21 juni. De 7,5 kilometer lange dijk in de Zwolse wijk moet verstrekt worden. Het waterschap wil dit doen door de dijk 1,2 meter te verhogen. 

"Heeft geholpen dat wij ons hebben geroerd"

En dat willen de buurtbewoners niet, omdat een dijkverhoging veel impact heeft op de cultuurhistorische dijk. "Het heeft toch geholpen dat wij ons als omwonenden hebben geroerd. Al is het plan natuurlijk nog niet van tafel", reageert buurtbewoner Vincent Wever. 
Ondanks eerdere inloopavonden blijft het waterschap vasthouden aan een dijkverhoging. "Omwonenden zijn onvoldoende gehoord. We willen nu graag met het waterschap in gesprek. Dat het advies is uitgesteld, waarderen we", zegt Wever. 

Alternatief: een keersluis

Buurtbewoners stellen als alternatief voor de dijkverhoging een keersluis voor. Die waterkering zou elke twee tot vijf jaar sluiten. Die oplossing kost volgens het waterschap echter 150 miljoen euro, terwijl een dijkverhoging 'slechts' 110 miljoen kost. 
Wever zet echter zijn vraagtekens bij deze rekensom. "Dat verschil van 40 miljoen is verspreid over honderd jaar. Dat is 400.000 euro op jaarbasis. Bovendien is het de vraag of je zo'n bedrag wel over 100 jaar kan plannen", stelt hij. 
Want de financiën rond een keersluis kunnen zich volgens Wever ontwikkelen. "Wellicht zijn er nieuwe technieken over twintig jaar, waardoor het onderhoudsvrijer is. Wij willen weten waar dat verschil van 40 miljoen euro vandaan komt."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.